(UZNEMIRUJUĆE) NOVI NAPAD DŽIHADISTA: Bombaš se razneo, ostavio pustoš za sobom, najmanje 80 mrtvih
Foto: AP

Još jedan masakr

(UZNEMIRUJUĆE) NOVI NAPAD DŽIHADISTA: Bombaš se razneo, ostavio pustoš za sobom, najmanje 80 mrtvih

Planeta -

Najmanje 80 osoba je poginulo, a više od 230 je ranjeno danas u bombaškom napadu tokom demonstracija pripadnika šiitske hazarske manjine u Kabulu, saopštilo je avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"To nije konačan bilans i broj žrtava će verovatno biti veći", navodi se u saopštenju.

Portparol Ministarstva ranije je rekao da je u bolnicu u blizini mesta napada prebačeno "najmanje 50 mrtvih i ranjenih".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agencija Frans pres navodi da je pre napada došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je ranije zatvorila ulice kako bi sprečila okupljene da priđu centru Kabula.

Ministarstvo je saopštilo da se bombaš samoubica razneo usred gomile okupljenih demonstranata" i da su šiitski Hazari bili meta napada. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hazarski demonstranti okupili su se da bi od vlasti zatražili preusmeravanje strujnog dalekovoda ka njihovoj siromašnoj provinciji Bamijan. Prvobitno je bilo predviđeno da dalekovod ide kroz provinciju Bamijan u centralnom delu zemlje, gde živi većina Hazara, ali je ruta promenjena 2013. godine po naredbi tadašnje vlade.

Hazarski lideri ocenili su taj potez vlasti diskriminatornim u odnosu na njihovu zajednicu i provinciju, koja je najsiromašnija u Avganistanu.

Poslednji samoubilački napad u Kabulu dogodio se 30. juna, a meta je bio policijski konvoj.

ZAŠTO SE ĆUTI: ID izvela najsmrtonosniji napad do sada i nikoga nije bilo briga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track