VALONIJA OTKAČILA EU: Ne prihvatamo ultimatum Brisela, ništa od sporazuma s Kanadom
Foto: Reuters

Propast CETA?

VALONIJA OTKAČILA EU: Ne prihvatamo ultimatum Brisela, ništa od sporazuma s Kanadom

Planeta -

BRISEL - Predsednik parlamenta belgijske oblasti Valonije Andre Antoan izjavio je danas da neće biti moguće da Valonija ispuni ultimatum Evropske unije (EU) u vezi s potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju EU i Kanade (CETA).

Antoan je rekao da Valonija "neće moći da ispuni ultimatut" koji je u nedelju postavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk da Belgija do večeras potpiše sporazum.

Predsednik valonskog parlamenta zatražio je više vremena za razmatranje sporazuma.

EU i Kanada trebalo bi do večeras da odluče da li će u četvrtak u Briselu, u prisustvu kanadskog premijera Džastina Trudoa, potpisati sporazum. Međutim, sporazum EU i Kanade o slobodnoj trgovini (CETA), koji je posle sedam godina pregovora Otava bila spremna da potpiše, blokirala je belgijska oblast Valonija, koja odbija da ovlasti centralnu vladu u Briselu da parafira sporazum jer ima primedbe zbog "nedostatka vremena i demokratije".

Belgija je tako jedina zemlja od evropske dvadesetosmorice koja nije spremna da potpiše sporazum.

Valonija, oblast s 3,6 miliona stanovnika, sporazum CETA, koji se odnosi na čitavu EU s više od 500 miliona stanovnika, smatra veoma nekorisnim, a od EU traži i dodatne mere zaštite od moćnih multinacionalnih kompanija, posebno za svoje poljoprivrednike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track