VARUFAKIS UPOZORAVA: Uslovi nametnuti Grčkoj doveli su Hitlera na vlast u Nemačkoj
Foto: Fonet/AP

Versaj za Atinu

VARUFAKIS UPOZORAVA: Uslovi nametnuti Grčkoj doveli su Hitlera na vlast u Nemačkoj

Planeta -
Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas u parlamentu da su Grčkoj nametnuti uslovi koji su u Nemačkoj doveli do uspona Adolfa Hitlera

ATINA - Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas u parlamentu da je novi sporazum o finansijskom spasavanju Grčke sličan Versajskom ugovoru kojim su Nemačkoj nametnute ogromne odštete posle Prvog svetskog rata, što je i doveo do uspona Adolfa Hitlera, prenosi Rojters.

"Moćnici traže da gubitnici prihvate uslove koje nemaju pravo da zahtevaju. Gubitnici prihvataju obaveze koje nemaju pravo da prihvate", rekao je Varufakis, citirajući reči DŽona Majnarda Kejnsa i njegovo mišljenje o Versajskom ugovoru.

"Ono sa čim smo suočeni je novi Versajski ugovor", rekao je Varufakis, uoči glasanja grčkog parlamenta o novom paketu mera štednje koje su od Atine zahtevali kreditori u zamenu za otpočinjanje pregovora o trećem paketu pomoći.

Varufakis nije rekao da li će glasati protiv paketa pomoći, niti da li će uopšte prisustvovati ključnom glasanju, koje se, kako navodi Rojters, očekuje posle ponoći.

Ranije danas je zamenica grčkog ministra finansija Nadija Valavani podnela ostavku na to mesto u vladi premijera Ciprasa, samo nekoliko sati uoči izjašnjavanja parlamenta o novom paketu pomoći za finansijsko spasavanje zemlje, preneo je britanski Gardijan.

Među merama o kojima grčki poslanici večeras treba da se izjasne su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track