VARVARI NADIRU: Džihadsti prete uništenjem drevne Palmire!
Foto: Fejsbuk

Urotili se protiv sveta

VARVARI NADIRU: Džihadsti prete uništenjem drevne Palmire!

Planeta -
U strahu za UNESCO Svetsku baštinu, sirijski zvaničnik zadužen za antikvitete upozorio je da, ukoliko IS zauzme Palmiru, uništiće sve što je tamo, kao što su uradili na nekoliko antičkih lokaliteta u Iraku

PALMIRA - Jednom od arheoloških dragulja Bliskog istoka, ostacima drevnog sirijskog grada Palmire prete ekstremisti Islamske države (IS), koji nadiru i nalaze samo par kilometara dalje, pošto su danas u njenoj blizini ubili najmanje 26 civila, od koji je 10 ljudi obezglavljeno, javio je britanski BBC.

Džihadisti su, posle munjevitog napredovanja kroz pustinju, na oko dva kilometara od UNESCO Svetske baštine gde se bore sa sirijskim vladinim snagama za kontrolu susednog grada Tadmure, pošto su preduzeli sve vojne punktove između Tadmure i al-Sukanah, grada na severoistoku.

U selu izvan Tadmura džihadisti su ubili 26 civila po kratkom postupku, od kojih je najmanje 10 ubijeno odsecanjem glave, pošto su optuženi za kolaboraciju sa snagama predsednika Bašara al Asada, rekao je direktor Sirijske observatorije za ljudska prava Abdul Rahman.

On je na tviteru naveo da su džihadisti, već, preuzeli kontrolu nad severnim i istočnim delovima Tadmure i oborili MiG - avion sirijskog vazduhoplovstva u toj oblasti.

U strahu za UNESCO Svetsku baštinu, sirijski zvaničnik zadužen za antikvitete upozorio je da, ukoliko IS zauzme Palmiru, uništiće sve što je tamo, navodi BBC i podseća da su oni isto uradili na nekoliko antičkih lokaliteta u Iraku.

Palmira je već pretrpela velike štete tokom četiri godine građanskog rata pošto se nalazi u strateški važnoj oblasti - na putu između Damaska i istočnom gradu Deir al-Zoura, blizu naftnih polja.

Guverner pokrajine Homs Talal Barazi potvrdio je da je grad al-Sukanah pao juče i da se 1.800 porodica sklonilo u Tadmuru, pošto je u oružanim sukobima ubijeno više od 70 vojnika i 40 džihadista u borbama za grad, među kojma je i verski zvaničnik IS Anas al-Našvan koji se pojavio u videu prošlog meseca kada je pokazao pogubljenje glava etiopijskim hrišćanima u Libiji.

UNESCO smatra Palmiru sa monumentalnim ostacima velikog drevnog grada za jedan od najvažnijih kulturnih centara starog sveta, navodi BBC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track