VAŠINGTON POST: Zašto Severna Koreja mrzi Ameriku?
Foto: Reuters

Koren netrpeljivosti

VAŠINGTON POST: Zašto Severna Koreja mrzi Ameriku?

Planeta -

U anti-američkoj propagandi Severne Koreje često se mogu čuti termini poput "imperijalisti", "agresori", "neprijatelji", a glavni razlog je ono čega se Severna Koreja vrlo dobro seća, a što je većina Amerikanaca već zaboravila - da je Korejski rat početkom 1950. godina bio brutalan

Američki list Vašington post naveo je sve razloge zbog kojih Severna Koreja "mrzi SAD".

Džon Delari, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Seulu za Vašington post kaže da se "ono što se dogodilo tokom rata ugraviralo u korejsku psihu''. Da bi se razumela ta situacija, mora se posegnuti u istoriju, navodi dalje vašingtonski list i podseća da je korejsko poluostrvo bilo pod okupacijom Japana i da je na kraju rata podeljeno na neobičan način.

Tadašnji američki pukovnik Din Rask uzeo je kartu i bukvalno povukao liniju po 38. paraleli, po kojoj je severni komunistički orijentisan deo Koreje pripao Sovjetskom Savezu, a jug, koji je podržavao Ameriku, SAD-u. S tim se složio ŠSR.

Sovjeti su potom na vlast u Severnoj Koreji postavili Kim Il Sunga koji je pokušao da ujedini severni i južni deo ostrva silom. U sukob su se uključili i Amerikanci, na strani juga, pa Kinezi na strani severa.

Rat je trajao više godina i imao je krvave posledice. ''Broj mrtvih Korejaca na kraju rata bio je oko tri miliona, što je u to vreme bilo 10 posto tamošnje populacije. Većina ubijenih bila je iz Severne Koreje koja je imala polovinu populacije Južne Koreje".

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Takođe, na teritoriju Severne Koreje Amerikanci su bacili 635.000 tona bombi i 32.557 tona napalma. Bombardovano je sve što se moglo bombardovati tako da su, kako piše Vašington post, Amerikanci na kraju rekli da više nemaju šta da bombarduju.

Rat Koreja je završio primirjem, a ne sklapanjem mira, što znači da su tehnički Severna i Južna Koreja i dalje u ratu. Tenzije se nastavljaju i danas, više od 60 godina nakon sukoba.

U tekstu koji je preneo Dnevnik.hr, navodi se takođe i da se porodica Kim u Severnoj Koreji na vlasti nalazi već decenijama i da sve vreme ponavlja tezu da Amerikanci nameravaju da ih ubiju.

Osim toga, deca se od najranijeg detinjstva uče da "lukavi američki vukovi"- ilustrovani kao plavokosi i svetle puti sa velikim nosevima - hoće da ih ubiju.

Vašington post navodi da prostorije vrtića u Severnoj Koreji nisu oblepljene slikama običnih životinjica već onima na kojima one drže oružje. Osim toga, u crtaćima vojnici Severne Koreje ubijaju Amerikance.

Uz to, kako se navodi, propaganda Severne Koreje i dalje je vrlo živa, ali ni retorika zapada nije pomirljiva. Američki predsednik Donald Tramp nekoliko je puta ponovio da će pretnje koje dolaze iz Severne Koreje rešiti korišćenjem sile.

''Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima da zataškaju svoje zločine, nikada neće moći da izbrišu masakr koji su počinili nad Korejcima'', zaključio je u jednom intervjuu pokojni severnokorejski vođa Kim Džong Il.

U toj rečenici, kako se navodi, leži odgovor na pitanje zašto oni toliko mrze Amerikance.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track