VAŠINGTON TRAŽI OD ANKARE DA MALO OHLADI: Turska izvela 57 napada u Siriji
Foto: Reuters

Sukobi u Siriji

VAŠINGTON TRAŽI OD ANKARE DA MALO OHLADI: Turska izvela 57 napada u Siriji

Planeta -

Turske oružane snage izvele su 57 artiljeriskih napada na 16 ciljeva na severu Sirije u poslednja 24 časa, navode turski vojni izvori.

Kao povod za napade, Turska navodi pojačane oružane akcije kurdske policije.

Drugi izvor, portparol sirijskih Kurda, tvrdi da su navodi turskih vojnih o pojačanim aksijama kurdsku policiju (IPG) neistina.

"Nema apsolutno nikakvih pojačanih vojnih aktivnosti snaga IPG u okolini Mnabilja. Turske tvrđe o aktivnostima zaopadno od Eufrata nisu istinite, već su običan izgovor za proširenje tusrske okupacije sirijske teritorije", prenosi Rojters.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država ocenili su kao neprihvatljive današnje sukobe turskih i kurdskih snaga na severu Sirije i pozvali obe strane da prekinu da ratuju međusobno i da se posvete borbi protiv terorističke Islamske države.

"Pozivamo sve naoružane aktere da odstupe. SAD je aktivno angažovana kako bi se fokusirali na Islamsku državu kao smrtonosnu zajedničku pretnju" rekao je Bert Makgurk, specijalni izaslanik za borbu protiv Islamske države.

Turski zvaničnici kažu da je njihov cilj u Siriji da se protera Islamska država, ali i da se osigura da Kurdi ne prošire teritoriju koju već kontrolišu uz granicu s Turskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track