VEĆ IMA 13 DECE: Četvorke koje je rodila 65-godišnja Nemica bore se za život!
Foto: Printscreen Yt

Čudo medicine

VEĆ IMA 13 DECE: Četvorke koje je rodila 65-godišnja Nemica bore se za život!

Planeta -
Lekari nisu optimisti jer su bebe nedonoščad i imaju male šanse da prežive, a i ako opstanu, neće sva biti zdrava
1 / 3 Foto: Printskrin

BERLIN - Četvorke 65-godišnje majke Anegret Raunik, rođene pre par dana u 26. nedelji trudnoće, bore se za život i eksperti smatraju da sve četvoro dece, ipak, neće imati sreće.

"Sve četvoro neće otići kući zdravi", rekao je profesor Mario Ridiger sa Univerzitetske klinike u Drezdenu i dodao da se u takvim slučajevima radi, pre svega, o problemima pluća, creva, očiju i mozga. To mišljenje deli i profesor Matijas Bekman sa Univerzitetske klinike u Erlangenu, koji je, kako prenosi tabliod Bild, danas rekao da će možda dvoje dece biti invalidno i da će ih ona, koja će i sama sa 80 godina biti invalid, morati negovati.

Anegret Raunik nije imala problema tokom trudnoće, ali četvorke su rođene prerano (Foto: Printscreen YouTube)
Anegret Raunik nije imala problema tokom trudnoće, ali četvorke su rođene prerano (Foto: Printscreen YouTube)

Deca Neta, (655 grama i 30 centimetara), Dries (960 grama, 35 centimetara), Benc (680 grama, 32 centimetra) i Fjon (745 grama i, 32,5 centimetara) bore se da prežive, a profesor Gerhard Jorh sa Univerzitetske klinike u Magdeburgu kaže da tako rano rođena nedonošćad umire još u prvoj nedelji života i da najveća opasnost vreba od bolesti pluća, krvotoka, infarkta mozga, infekcija, problema sa crevima i otkazivanja bubrega.

Trudnoća ove 65-godišnjakinje, vestački oplođene, i njenih četvorki izazvala je veliku medijsku pažnju, ali i kritike nemačkih političara, koji joj prebacuju neodgovornost i ukazuju na opasnosti veštačke oplodnje žena u tako poodmaklim godinama.

"Ovaj slučaj smatram sumnjivim i on ne sme i ne može postati uzor nikome", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata Karls Lauterbah magazinu Špigl i dodaje da su tu "iz lekarskog i etičkog ulga granice prekoračene". On je upozorio na sve rizike koje sa sobom nose trudnoće u starosti do kojih se došlo veštačkom oplodnjom, a slično je reagovao i ekspert za zdravlje iz redova demohrišćana Jens Sspan, naglasviši da je ta trudnoća veliki rizik i za majku i za decu.

"Čak i kada je to medicinski moguće, mora se čovek zapitati da li je to smisleno", rekao je Špan, povodom trudnoće 65-godišnje samohrane žene, koja je već 13 puta bila majka, a sada dobila četvorke.

Anegret već ima 13 dece (Foto: Printscreen YouTube)
Anegret već ima 13 dece (Foto: Printscreen YouTube)

Penzionerka, nekadašnja učiteljica ruskog i engleskog jezika, pokrenula je osetljiva etička pitanja svojom veštačkom trudnoćom, koju je pratila televizija RTL i samo na Fejsbuk stranici Špigla izazvala komentare stotine građana. "Jadna deca", komentarisali su građani.

Raunigkova, najpoznatija nemačka trudnica-baka, brani svoju odluku i kaže da svako treba da živi onako kako želi. Felten, deseto po redu dete ove 65-godišnje berlinske učiteljice, smatra da je njegova majka donela lošu odluku.

Mala Lejla je poželela mlađu seku ili batu (Foto: Printscreen YouTube)
Mala Lejla je poželela mlađu seku ili batu (Foto: Printscreen YouTube)

"Moja najmlađa sestra Lejla je 10 godina stara i znam da je u školi nailazila na podsmehe jer joj majka izgleda kao baka. Kako će tek biti sa ovim četvorkama", pita se ovaj mladić, čiji je otac umro 2008. godine.

A baš zbog Lejline želje da ima mlađu seku ili batu Anegret je i odlučila da ide na veštačku oplodnju...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja