VELEOBRT U VAŠINGTONU: Amerika bi da se sa Asadom bori protiv ISIS!
Foto: Reuters

ČUDO: Promena kursa prema režimu u Siriji

VELEOBRT U VAŠINGTONU: Amerika bi da se sa Asadom bori protiv ISIS!

Planeta -
Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio da će njegova zemlja na kraju morati da pregovara sa sirijskim predsednikom, čije je rušenje ranije zahtevala

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je juče da će njegova zemlja na kraju morati da pregovara sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, čijem se režimu oštro suprotstavljala prethodne četiri godine.To je, prema rečima analitičara, ogroman zaokret u spoljnoj politici Vašingtona, s obzirom na to da su SAD od početka građanskog rata u Siriji bile za rušenje Asada i čak pomagale pobunjeničke snage u toj zemlji. Oni naglašavaju da je najverovatniji razlog za to rastuća pretnja od ekstremista Islamske države (IS), koji su zaposeli ogromne teritorije u Siriji i čak jedan od gradova te zemlje, Raku, proglasili centrom svog kalifata, a odatle prete ostatku sveta.Nastaviće pritisak- Taj konflikt je jedna od najgorih tragedija koju smo videli. Na kraju ćemo morati da pregovaramo. Naravno, nastavićemo da pritiskamo Asada da mora da stane na put sukobu u svojoj zemlji i nadamo se da ćemo to postići - naglasio je Keri u intervjuu za CNN na godišnjicu početka sirijskog konflikta i dodao da SAD nastoje da utiču i privole Asada da ponovo počne pregovore nakon što su prethodne dve runde propale.Ruska televizija Raša tudej podseća da je sam Keri 5. marta rekao da je možda neophodno izvršiti i vojni pritisak na Asada kako bi odstupio.

Proglašavan za zlikovca... Bašar el Asad
Proglašavan za zlikovca... Bašar el Asad

Vojna intervencijaPodsetimo, septembra prošle godine Amerika je u savezništvu s državama članicama koalicije počela vazdušnu vojnu intervenciju na položaje IS u Siriji. Predsednik Asad to je tada nazvao kršenjem međunarodnog prava jer akcija predstavlja kršenje suvereniteta njegove zemlje i koju nije odobrio Savet UN.

UŽAS Džihadisti nastavljaju masakr UBILI DEVETORO LJUDIPripadnici Islamske države (IS) nastavili su sa svojom propagandom na internetu postavivši najnoviji video-zapis na kom se vidi kako hladnokrvno ubijaju devetoricu zatvorenika, prethodno optuženih da su špijuni.Neposredno pre smaknuća nesrećni ljudi su morali da priznaju da su se infiltrirali u redove džihadista kako bi slali informacije nekoj od država članica koalicije.- Oni su osuđeni na smrt jer su izdali religiju Alaha - naglasio je jedan od egzekutora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track