VELIKA POMOĆ ZAPADA: Kreditori oprostili Ukrajini 20 odsto duga
Foto: AP

Uspeh Kijeva

VELIKA POMOĆ ZAPADA: Kreditori oprostili Ukrajini 20 odsto duga

Planeta -
Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je precizirao da će vrednost ukrajinskog državnog duga biće smanjena sa 19 na 15,5 milijardi dolara

KIJEV - Ukrajina je danas sa svojim međunarodnim kreditorima postigla sporazum o otpisu 20 odsto ukrajinskog državnog duga, što će ojačati državne finansije i pomoći da Ukrajina ne bankrotira po osnovu duga, saopštilo je Ministarstvo finansija u Kijevu.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je precizirao da će vrednost ukrajinskog državnog duga biće smanjena sa 19 na 15,5 milijardi dolara, prenela je agencija AP. U saopštenju ministarstva navodi se da sporazum sa kreditorima uključuje i produženje rokova otplate duga za četiri godine, do kraja 2027.

Jacenjuk: Umesto 19 milijardi dolara, Ukrajina je sad dužna 15,5 milijardi dolara (Foto: Fonet)
Jacenjuk: Umesto 19 milijardi dolara, Ukrajina je sad dužna 15,5 milijardi dolara (Foto: Fonet)

Prema sporazumu, otplata ukrajinskih obveznica zavisiće od tempa rasta privrede. Sve dok privredni rast bude ispod tri odsto godišnje, Ukrajina neće morati da otplaćuje obveznice.

Kijev je pozdravio sporazum sa kreditorima kao ključni korak ka vraćanju makroekonomske stabilnosti, ozdravljenju ekonomije i privlačenju međunarodnih investicija. Predstavnici zvaničnog Kijeva su prethodne dve nedelje pregovarali u San Francisku gde je sedište najvećeg vlasnika ukrajinskih obveznica, investicione kompanije "Frenklin Templeton".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja