VELIKI SKANDAL: Amerika prisluškivala trojicu francuskih predsednika!
Foto: Beta Ap

Vikiliks obelodanio još jednu veliku tajnu

VELIKI SKANDAL: Amerika prisluškivala trojicu francuskih predsednika!

Planeta -
Špijuniranje francuskih predsednika Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i sadašnjeg lidera Fransoa Olanda obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine

PARIZ/ VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države prisluškivale su poslednja tri francuska predsednika - Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg lidera Fransoa Olanda, preneli su francuski mediji, pozivajući se na podatke Vikiliksa.

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list "Liberasion".

List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Sjedinjene Američke Države odbile su da potvrde ili da opovrgnu izveštaje da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala trojicu francuskih predsednika.

"Mi nećemo da komentarišemo specifične obaveštajne navode", saopštio je novinarima Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće a preneo AFP. "Mi ne sprovodimo nikakve strane obaveštajne aktivnosti ukoliko za to ne postoji nacionalni interes", kaže se u saopštenju. "To se odnosi i na obične građane i na svetske lidere", dodaje se u saopštenju" koje je izdala i kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera.

Vašington je reagovao na izveštaj francuskog lista "Liberasion" da su SAD prisluškivale trojicu poslednjih francuskih predsednika - Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg lidera Fransoa Olanda. Oland se nije javno oglasio na pisanje da je bio prisluškivan.

Izvor iz njegove kancelarije rekao je za AFP da je predsednik za sutra, tim povodom, zakazao sastanak šefova odbrane i obaveštajnih službi.

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list "Liberasion" navodeći da je te podatke otkrio Vikiliks. List se poziva na dokumenta koja su vođena kao "najveća tajna" i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Predsednk Francuske Fransoa Oland održaće hitan sastanak sa Svetom za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika, naveli su neimenovani izvori AFP-u. Sastanak će početi u devet sati po lokalnom vremenu u Parizu .

Nacionalna bezbednosna agencija SAD
Nacionalna bezbednosna agencija SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track