(VIDEO) AMERIKA SE OTCEPILA OD KALIFORNIJE: Građani San Dijega nemaju pojma šta slave 4. jula
Foto: Printscreen

Totalno neznanje

(VIDEO) AMERIKA SE OTCEPILA OD KALIFORNIJE: Građani San Dijega nemaju pojma šta slave 4. jula

Planeta -
Stanovnici San-Diega nisu u stanju da navedu ni od koga je Amerika proglasila nezavisnost ni kada se to dogodilo

Povodom proslave 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, američki aktivista i medijiski analitičar Mark Dajs je ponovo napravio ankretu na plaži u San Dijegu, koja je pokazala da građani ne znaju ni kada je potpisana Deklaracija o nezavisnosti, ni šta predstavlja 4. jul.

Na pitanje: "Koja se zemlja slavno odvojila od Engleske, kako bi postala nezavisna u kasnim 1700-tim" jedan ispitanik je odgovorio: "Nemam pojma čoveče, ne znam."

Na pitanje šta Amerikanci slave 4. jula, jedna žena se pozvala na građanski rat koji se dogodio gotovo stotinu godina kasnije i rekla da je Dan nezavisnosti datum „kada smo povratili Jug ...to je naša nezavisnost ... od juga".

Druga žena je takođe pogrešila skoro vek kada je rekla da je Abraham Linkoln potpisao Deklaraciju o nezavisnosti 1964. godine.

Kada je jedan kupač upitan: "Od koje smo se zemlje odvojili i proglasili nezavisnost?“, njegova supruga je odgovorila " Kalifornija", dok je čovek slegao ramenima i rekao "Ne znam ".

On je ipak uveravao Dajsa da će se slaviti u svakom slučaju.

Jedna od ankertiranih nije mogla da imenuje ni jednog od osnivača Amerike, dok je jedan ispitanik otišao čim je čuo pitanje.

Samo jedan turista iz Italije je konačno pravilno odgovorio da je Amerika stekla nezavisnost od Velike Britanije 1776. godine.

Ovaj video potvrđuje brojne ankete koje ilustruju zapanjujući nivo neznanja mnogih Amerikanaca kada je u pitanju istorija sopstvene zemlje.

Jedna anketa iz 2011. je pokazala da samo 58 odsto stanovnika zna da su SAD proglasile nezavisnost 1776. godine. Oko jedne četvrtine američkih građana nema pojma od koga je Amerika proglasila nezavisnost.

Brojke su još depresivnije kada je u pitanju američka omladina. 14 odsto tinejdžera smatra da su se SAD odvojile od Francuske, a drugih 5 posto od Kanade.

Izgleda da nije verovatno da se znanje prosečnih Amerikanaca o istoriji sopstvene zemlje u međuvremenu poboljšalo.

Mark Dajs je inače, američki autor, aktivista i "teoretičar zavere" koji živi u San Dijegu, u Kaliforniji. Nedavno je takođe na plaži u San Dijegu od posetilaca tražio da potpišu peticiju podrške navodnom planu predsednika Obame da pokrene preventivni nuklearni napad na Rusiju, što su anketirani građani bez mnogo razmišljanja potpisivali.

http://www.youtube.com/watch?v=kyhCOPh48ew

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track