(VIDEO) BIO JE STRAH I TREPET U AMERICI: Ispovest bivšeg vođe najopasnije bande skinhedsa!
Foto: Youtube

Rešio da promeni život iz korena

(VIDEO) BIO JE STRAH I TREPET U AMERICI: Ispovest bivšeg vođe najopasnije bande skinhedsa!

Planeta -

Može li čovek promeniti svoj život i od nacista, rasista i nasilnika postati porodični čovek sa ciljem pomaganja ljudima? Dokaz je Brion Vidner, osnivač zloglasne bande skinhedsa.

On je proveo 16 godina kao zloglasni član bande rasističkih skinhedsa u državama Ohajo i Indiana. Nekoliko godina je proveo i u zatvoru. Tek nakon što je postao muž i otac, shvatio je da ne želi odgajati decu u neprijateljskom okruženju i nasilju, koje je nekada zagovarao.

Bio je jedan od osnivača bande Vinlanders koji su kasnije postali jedna od najbrutalnijih i najvećih grupa skinhedsa u Americi. Nakon 16 godina, odlučio je u potpunosti promeniti svoj život i prekinuti sa prošlošću. Znao je da će ga njegove tetovaže preko celog lica zauvek pratiti i da će se teško moći infiltrira u normalni svet. Zbog toga se dve godine neprestalno podvrgavao bolnim operacijama i laserskim tretmanima otklanjanja tetovaža.

O njegovom dramatičnom životu snimljen je i dokumentarac "Brišući mržnju" koji prati bolno otklanjanje tetovaža, proces pokajanja i priču o napuštanju bande.

"Ako mogu svojom pričom podstaći jednu mladu osobu da ne napravi iste greške kao ja i sprečiti da barem jedna porodica ne prolazi ista sr *nja kao i mi, smatraću da sam uspeo", rekao je Vidner.

Vinlandersi su sastavljeni od ljudi koji su bili previše ekstremni za ostatak sveta - rekao je istražitelj Džoe Roi, koji je stupio u kontakt sa Vidnerom, i dodao: "Svi skinhedsi su nasilni, ali ovi su bili najnasilniji."

"Vidner je je jedan od hiljade male dece koje uvuku u taj svet, koji traže porodicu i nekoga ko će ih prihvatiti. Kada napravite sve te tetovaže, nema povratka. Niko vas više neće prihvatiti u spoljnom svetu. Nema šanse da ćete dobiti posao. To je gore nego da imate kriminalni dosije - a većina ove dece ima i jedno i drugo", dodaje Roi.

"Za ono što je Vidner napravio je trebalo mnogo hrabrosti. Ovo je priča o pokajanju i iskupljenju. Ovaj čovek je okrenuo leđa nekim jako jako opasnim ljudima. Sad je označen, a društvo ga ne prihvata", dodao je.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track