(VIDEO) CENA: SAD potrošile 1,1 milijardu dolara za vazdušne udare na ISIL
Foto: Printscreen Yt

Vazdušni udari

(VIDEO) CENA: SAD potrošile 1,1 milijardu dolara za vazdušne udare na ISIL

Planeta -
Samo na krstareće rakete tomahavk utrošeno je više od 62 miliona dolara

VAŠINGTON - SAD i njeni saveznici izveli su najmanje 341 vazdušni udar po položajima islamskih ekstremista u Iraku i Siriji od 9. avgusta, a od polovine juna na misiju je Pentagon potrošio 1,1 milijardu dolara, saopštila je američka Centralna komanda.

Kako je saopšteno, 94 udara su izvršena u Siriji, a 247 u Iraku. Izuzimajući osam vazdušnih udara protiv sirijske ekstremističke grupe Korasan, povezane sa Al Kaidom, svi ostali su bili upereni protiv Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL).

Samo na krstareće rakete "tomahavk" utrošeno je više od 62 miliona dolara, prenela je agencija AP.

http://www.youtube.com/watch?v=cTcviVDiuiU

Centralna komanda je saopštila da je u napadima uništeno ili oštećeno 40 tenkova i drugih vozila ISIL, najmanje 160 naoružanih vozila, 59 "hamvija" američke proizvodnje koje su ekstremisti zaplenili od iračkih snaga.

Kako je navedeno, 55 udara je izvršeno po pozicijama pozicijama ekstremista, 21 na kontrolne punktove, a sedam na komandne, 39 na različite zgrade, skladišta oružja i kampove za obuku.

Rojters je preneo da su SAD uputile i helikoptere "apače" u misiju vazdušnih udara po položajima ekstremističke Islamske države u Iraku. To je prvi put da su ti borbeni helikopteri upotrebljeni u vazdušnim udarima protiv džihadista.

I "apači" su poslati da bombarduju ISIL (Foto: Printscreen YouTube)
I "apači" su poslati da bombarduju ISIL (Foto: Printscreen YouTube)

Američka Centralna komanda je objavila da su helikopteri "apači AH-64", zajedno sa borbenim avionima, učestvovali u četiri vazdušna udara severoistočno od Faludžem. "Apači" su prvobitno bili raspoređeni u julu u Iraku radi zaštite američke ambasade i osoblja u Bagdadu i obezbeđenja bagdadskog aerodroma.

Ovim su, kako je navela agencija Rojters, američke snage dovedene u veći rizik od napada sa zemlje jer lete na visini od 50 metara, dok avioni lete na 9.000 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track