(VIDEO) ČIME LETE PUTIN I OBAMA: Ovo su najmoćniji predsednički avioni na svetu!
Foto: AP

Od Iljušina do Erfors 1

(VIDEO) ČIME LETE PUTIN I OBAMA: Ovo su najmoćniji predsednički avioni na svetu!

Planeta -
Vladimir Putin na raspolaganju ima iljušin IL-96-300PU(M1) predsednik SAD koristi avion službenog naziva Erfors 1

Predsednici širom sveta imaju na raspolaganju specijalno dizajnirane avione kako bi se šefovima država obezbedio maksimalan konfor i bezbednost tokom službenih putovanja.

Predstavljamo vam samo neke od predsedničkih letelica koje koriste najmoćniji ljudi na planeti.

1. AVION PREDSEDNIKA SAD

Predsednik SAD Barak Obama ima na raspolaganju jedan od najmodernih putničkih aviona na svetu široj javnosti poznat pod imenom Erfors 1.

Ovaj službeni avion predsednika SAD posebno je impresivan kada se tiče elektronike. Poseduje 85 telefona, radio stanicu, računare, 19 televizora.

Avion ima mogućnost da u toku samo leta primi gorivo. U avionu se nalazi potpuno opremljena apoteka kao i mini operacioni sto. Tu je naravno i doktor koji ide uvek sa predsednikom.

Foto: AP
Foto: AP

Ovaj avion košta oko 325 miliona dolara. Ali tu nije kraj. Naime Erfors 1 je službeno ime za 2 aviona. Da, dva indentična aviona koja su na raspolaganju prvom čoveku Amerike. Inače ovaj avion može da funckioniše i kao mobilni bunker ako se proceni da je predsednik Obama ugrožen na zemlji.

Sa jednim rezervoarom može da obiće bukvalno pola sveta. Pristup ovom avionu nemaju ni mnogi visoki politički zvaničnici SAD. Čak ni elektromagnetni puls od nuklearne eksplozije ne bi mogao da prekine telekomunikacije u avionu.

Ima ugrađene uređaje za ometanje neprijateljskih radara kao i za izbegavanje neprijateljskih raketa i projektila.

Svakao "pokretanje" ovog aviona, svaki predsednički let je posebna vojno bezbednosna operacija.

http://www.youtube.com/watch?v=gd-yjm6uTYc

2. AVION PREDSEDNIKA RUSIJE

Vladimira Putin na raspolaganju ima iljušin IL-96-300PU(M1). Dva slova u njegovom nazivu, PU, znače „komandni punkt”, jer predsednik RF u ovom avionu ne samo što može dugo i komforno da boravi, već i da obavlja sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju, uključujući i komandu nad oružanim i strateškim snagama RF. Oznaka M1 ukazuje da je reč o modernizovanoj i unapređenoj verziji, u odnosu na predsedničke avione izgrađene devedesetih godina, na kojima je leteo Boris Jeljcin.

Državna vazduhoplovna flota trenutno se sastoji od 38 aviona i 19 helikoptera i na raspolaganju je najvišim ruskim funkcionerima, pre svega članovima vlade. Za predsednika lično na raspolaganju su dva Il-96-300PU(M1), a postoje još dva slična, izgrađena 1995. po narudžbini Jeljcina.

Drugi, moderniji par „iljušina”, napravljen je specijalno za Putina, pod nadzorom i po tehnologiji britanske kompanije „Dajmonajt erkraft furnišings”. Ukupno, lična flota predsednika Rusije ima 24 vazduhoplova, to jest 13 aviona i 11 helikoptera.

Foto: AP
Foto: AP

Celokupan posao brige o državnoj floti poveren je preduzeću Specijalni letački odred „Rusija”, pod neposrednom upravom kabineta predsednika RF. Avio-baza ove kompanije nalazi se na moskovskom aerodromu „Vnukovo”. U svom sastavu „Rusija” nema transportne avione, pa se za prevoz predsedničkih automobila i ostalog tereta koriste avioni 224. letačkog odreda, moglo bi se reći ćerke-firme Ministarstva odbrane RF.

Predsednički „iljušin” izrađen je u ukupno četiri primerka u poslednje dve decenije i oni se međusobno gotovo ne razlikuju, kada je reč o tehničkim parametrima. Svi imaju ugrađene sisteme za povećani domet, kao i opremu za komandovanje oružanim snagama u uslovima nuklearnog rata. Konkretno, to znači da predsednik može da ima punu kontrolu nad atomskim „štitom i mačem”, čak i ako su sva ostala komandna mesta uništena.U avionu postoje tri bara, soba za odmor sa dva kreveta, radni kabinet od 10 kvadratnih metara, kupatilo sa tuš kabinom. Delovi unutrašnjosti su urađeni od zlata i dragog kamenja. Okvirna cena jednog aviona je oko 150 miliona evra, a do kraja sledeće godine planirana je isporuka još jednog, petog predsednikovog vazduhoplova. Avion je opremljen tako da može da poveze ne samo predsednika, već i čitavu vladu, gde će oni imati uslove za sastanke i rad.

Odvojenim avionom, na odredište predsednika prebacuje se njegov specijalni automobil „mercedes S600 pulman gard”. Naravno, nije reč o jednom automobilu, već Putin ima na raspolaganju nekoliko identičnih, sa najvišim stepenom zaštite. Prema rečima upućenih, ovo vozilo može da izdrži i manji nuklearni udar.

Putinov „mercedes” i prateća vozila uvek stižu na aerodrom pre njegovog vlasnika. Takođe, iako spolja izgledaju isto, Putin koristi različita vozila u Moskvi i u inostranstvu.

U njegovoj pratnji prilikom poseta inostranstvu je obično između 20 i 30 automobila i 10 motocikala. Čak i ako ulice nisu zatvorene za saobraćaj predsednička kolona se iz bezbednosnih razloga nikada ni na trenutak ne zaustavlja, bez obzira na to da li je na semaforu crveno svetlo. U Putinovoj koloni su uvek najmanje još dva ili tri „mercedesa”, jedan putnički, to jest džip i jedan kombi, u kome su pripadnici njegovog najužeg obezbeđenja i oni tesno okružuju predsedničku limuzinu.

Prema navodima ruskih medija, u pratnji se gotovo uvek nalazi i vozilo medicinske pomoći, ali se ono spolja ne razlikuje od ostalih.

http://www.youtube.com/watch?v=nKYrwzZzR98

3. AVION PREDSEDNIKA FRANCUSKE

Cotam 001 je zvanični naziv za avion koji koristi predsednik Francuske Fransoa Oland. Pod tim imenom se pominju dva aviona - Erbas A330-200 i Dassault Falcon 7x.

Erbas A330-200

Ovaj avion poseduje privatnu kabinu za predsednika Francuske koja uključuje ogroman krevet sa garderoberom. U avionu se nalaze još i potpuno opremljena kuhinja, kupatilo, sala za sastanke kao i konferencijski sto za 12 osoba.

Komunikacijska soba je posebno dizajnirana. Sve poruke koje se šalju iz aviona su šifrovane a omogućeno je da predsednik Francuske "iz vazduha" vodi zemlju.

U avionu se nalazi mala operaciona sala koja je opremljena za hitne medicinske zahvate.

Dassault Falcon 7x

Ovo je prvi avion na svetu koji je ceo projektovan i razvijen od strane digitalnog sektora sa najnovijim softverom.

Sam avion sastavljen je od čak 50.000 delova.

http://www.youtube.com/watch?v=1BVcx7Y2F1Q

(EPK/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track