(VIDEO) DAN D ZA GRČKU: Završen referendum, NE u prednosti
Foto: Rojters

Referendum o ponudi kreditora

(VIDEO) DAN D ZA GRČKU: Završen referendum, NE u prednosti

Planeta -
Pitanje na referendumu glasi: Da li treba prihvatiti plan sporazuma Evorpske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, podnet tokom sednice Evrogrupe 25. juna?
1 / 10 Foto: Reuters

ATINA - U Grčkoj je u 19 sati završen referendum na kojem su se izjašnjavali o predlogu međunarodnih poverilaca.

Glasačka mesta su bila otvorena jutros oko 7 sati. Na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da” (Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Na kocki je i budućnost Grčke u evrozoni, kao i sudbina prve vlade radikalne levice u EU.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na glasačkom listiću piše: "Da li treba prihvatiti plan sporazuma Evorpske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, podnet tokom sednice Evrogrupe 25. juna?". Za odgovor su ponuđeni "da" i "ne".

Birališta se u Grčkoj zatvaraju u 19 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 21. sat, javlja Sputnjik.

Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974, kad su odlučivali o sudbini monarhije.

17.33 - Grčka vlada će večeras, po zatvaranju birališta, održati sastanak sa centralnom bankom i liderima najvećih komercijalnih banaka, sa kojima će razgovarati o situaciji u zemlji, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

15.09 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je ranije danas zapretio Grčkoj da će morati da uvodi novu valutu ako glasa "ne" na referendumu, ublažio je stav i izjavio da bi EU mogla da odobri nove vanredne zajmove Grčkoj da isplati plate u javnom sektoru, uključujući javne službe kao što su saobraćaj, zdravstvo, energetika i slično, javlja Gardijan.

"Nećemo prepustiti grčki narod sudbini", ponudio je Šulc maslinovu grančicu.

15:04 - Odziv građana s pravom glasa na referendum je 35 odsto i jasno je da će preći granicu za validnost - 40 odsto, javlja Mega TV. Očekuje se da će odziv biti kao i na opštim izborima u januaru, kad je ustavno pravo iskoristilo 65 odsto grčkih birača.

14:55 - "Grčki narod treba da glasa mudro i odgovorno. Kakvi god rezultati glasanja budu, sutra počinje nova era. Čekaju nas izazovi i opasnosti. Dani koji slede biće veoma teški... Od sada mi političari moramo da se dogovorimo o jednoj stvari - da ćemo zaštiti jedinstvo grčkog naroda. Naš narod ne sme i ne želi da bude podeljen. To je naš veliki dug", kazao je na glasačkom mestu bivši grčki premijer Konstantin Micotakis. Konzervativni državnik i veteran politike, Micotakis je počasni predsednik Nove demokratije (ND) a tri godine dele ga od stotog rođendana, navodi ANA.

Konstantin Micotakis: Naš narod ne sme da bude podeljen (Foto: Printscreen YouTube)
Konstantin Micotakis: Naš narod ne sme da bude podeljen (Foto: Printscreen YouTube)

14:30 - "Zaokružujemo 'da' Grčkoj, 'da' Evropi", rekao je bivši grčki premijer Antonis Samaras u kratkom obraćanju posle glasanja. "Grci danas odlučuju o sudbini zemlje", dodao je Samaras, vođa glavne opozicione stranke Nova demokratija.

14:24 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da rezultat "ne" na referendumu u Grčkoj neće doprineti tome da budući sporazum te zemlje s kreditorima bude lakši - naprotiv. Pa opet, Štajnmajer je kazao da Grčka ima pravo da glasa o svojoj budućnosti i da će ostati članica EU i ako odbije mere međunarodnih kreditora. Grekzit bi naškodio kredibilitetu EU u svetu, dodao je on.

Frank-Valter Štajnmajer: Grčka ostaje u EU (Foto: Reuters)
Frank-Valter Štajnmajer: Grčka ostaje u EU (Foto: Reuters)

14:16 - Lider desničarske grčke stranke Nezavisni Grci (ANEL), Panos Kamenos, smatra da je danas veliki dan za grčki narod, koji se, kako je rekao, ne plaši pretnji, javlja grčka agencija ANA. "Demokratija daje pravo građanima da odlučuju o sebi, a ne onima koji žele da pokore građane i države", izjavio je Kamenos. "Različite takozvane analize prete grčkim građanima sa izlaskom iz evrozone, uz zatvaranje bankomata - koje su očigledno zatvorile opozicione stranke, kao što su priznale, kao i uz pretnje od navodnog zamrzavanja depozita. Grčki narod se ne plaši. Neka ne zaborave da je demokratija rođena u ovoj zemlji", zaključio je Kamenos.

Panos Kamenos: Grčki narod se ne plaši pretnji (Foto: AP)
Panos Kamenos: Grčki narod se ne plaši pretnji (Foto: AP)

14:00 - Referendum protiče potpuno mirno, javlja Tanjugov izveštač iz grčke prestonice. U Atini je vidljivo prisustvo policije na ulicama, a većina građana smatra da treba poslušati vladu premijera Aleksisa Ciparsa koja se zalaže za odbijanje predloga međunarodnih poverilaca. Atinjani sa kojima je razgovarao izveštač Tanjuga, krikovaloi su predlog međunarodnih poverilaca, ali su ujedno i poručili da je Grčka deo Evrope i da će ostati deo evrozone. Ovaj referendum, kako naglašavaju Atinjani, nije usmeren protiv Evropske unije, već je protiv nepravedno nametnutih ekonomskih mera.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13:28 - Većina Grka zaokružuje "ne" na referendumu o merama koje međunarodni kreditori traže od Grčke, javlja RIA Novosti pozivajući se na ankete na glasačkim mestima.

"Ne" vodi sa 7 do 8 odsto glasova, prenosi Sputnjik i dodaje da druga anketa pokazuje da je razlika 4 odsto - takođe u korist tabora "ne".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13:01 - Vođa grčke opozicione stranke To Potami (Reka), novinar Stavros Teodorakis, kog mnogi vide kao budućeg premijera, izjavio je danas da je "Cipras stavio karijeru ispred sudbine zemlje".

"On je problem, on treba da ode" s dužnosti, prenosi Teodorakisovu izjavu nemački nedeljnik Fokus i dodaje da se Teodorakis nada da će "omladina glasati za Evropu, a protiv balkanizacije Grčke".

Stavros Teodorakis: Aleksis Cipras treba da ode, on je problem (Foto: Reuters)
Stavros Teodorakis: Aleksis Cipras treba da ode, on je problem (Foto: Reuters)

12:55 - Referendum o predlogu sporazuma grčke države s poveriocima, od čega zavise i sudbina Grčke i budućnost evra, protiče mirno i uredno, a građani u dugačkim redovima čekaju da se izjasne, prenose grčki mediji.Na svetski značaj referenduma čiji će rezultat biti poznat već večeras, ukazuje prisustvo mnogobrojnih stranih novinara, javlja privatna atinska RTV SKAI.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12:29 - Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da je Grčka važna zemlja za Evropsku uniju i da će bez obzira na rezultate referenduma "Evropljani morati ponovo da započnu razgovor jedni s drugima".

"Što se tiče reagovanja na referendum i pregovora koji će početi sledećeg dana, kakav god da bude rezultat, radićemo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima", rekao je Renci za italijanski Mesađero (Il Mešaggero). "Očigledno je, međutim, da je nemoguće spasiti Grčku bez obavezivanja grčke vlade. Reforma penzijskog sistema, borba protiv utaje poreza, formiranje novog tržišta rada, sve to zavisi od nje", kazao je on.

Mateo Renci: Ma šta Grci odlučili, moraćemo da razgovaramo (Foto: Profimedia)
Mateo Renci: Ma šta Grci odlučili, moraćemo da razgovaramo (Foto: Profimedia)

12:00 - Korisnici Tvitera izveštavaju o situaciji na glasačkim mestima u Grčkoj. Spela Novak kaže da su na glasačkom mestu u Kolonakiju gotovo svi glasači koje je anketirala rekli da su glasali "za".

11:54 - "Naše ruke su pružene prema Grčkoj. Od presudne važnosti je da grčka vlada konačno kaže šta zaista želi i jasno stane iza te odluke i u javnosti i u pregovorima. Tada možemo da se odmah vratimo za pregovarački sto", izjavio je Hans Jerg Šeling, austrijski ministar finansija.

Hans Jerg Šeling (Foto: Printscreen oe24.at)
Hans Jerg Šeling (Foto: Printscreen oe24.at)

11:40 - Grčki ministar finansija Janis Varufakis je glasao i izjavio da referendum daje Grcima mogućnost da odluče o "ultimatumu" da žive u siromaštvu, koji su im uručile zemlje evrozone.

"Veliki neuspeh u evrozoni rezultirao je zahtevima za dodatnim merama štednje o kojima sami Grci treba da izraze stav", rekao je Varufakis, i dodao da današnji referendum "pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu koegzistirati", prenosi američka agencija AP. Varufakis je izjavu dao posle glasanja na koje je došao sa 90-godišnjim ocem Jorgosom, u južnom predgrađu Atine.

http://www.youtube.com/watch?v=Jsg52-8rXXs

11.30 - Treba da poštujete grčku demokratiju, ta zemlja je kolevka demokratije, poručio je danas britanski ministar finansija Džordž Ozborn, odbivši da odgovori na pitanje novinara kako bi on glasao na referendumu u Grčkoj. "Šta god da Grčka odluči, Britanija je spremna. Imamo plan za svaku moguću situaciju. Svi mi želimo prosperitet Grčke, ali na kraju, ako si u zoni jedinstvene valute, postoje propisi kojih se moraš pridržavati", rekao je on.

Džordž Ozborn: Treba poštovati grčku demokratiju, oni su je izmislili (Foto: Reuters)
Džordž Ozborn: Treba poštovati grčku demokratiju, oni su je izmislili (Foto: Reuters)

11:15 - Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je narod da ostanu ujedinjen bez obzira na ishod referenduma.

"Ovaj dan pripada samo građaninu, koji je pozvan da, u skladu sa njegovom savešću i isključivo vođen najboljim nacionalnim interesima, odluči o budućnosti naše zemlje i našeg naroda", izjavio je Pavlopulos posle glasanja u jednoj osnovnoj školi u Atini. "Bez obzira na ishod, mi imamo obavezu da težak put sutrašnjice gazimo uz apsolutno jedinstvo", poručio je on.

11:00 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc poručio je Grcima da se oproste od evra ako na referendumu odbiju saradnju s međunarodnim kreditorima.

"Evro im neće biti dostupan kao sredstvo plaćanja ukoliko izglasaju 'ne'. A onog trenutka kada neko uvede novu valutu, on izlazi iz evrozone", poručio je Šulc.

10:00 - Među prvima je glasao premijer Aleksis Cipras. Na glasačkom mestu dočekala ga je masa ljudi koja je vikala "ohi" (ne).

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras pošto je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini. "Uveren sam da ćemo od sutra utreti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predsednik grčke vlade.

http://www.youtube.com/watch?v=gp8euocO4Us

09:00 - Birališta su otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu, a poslednja četiri objavljena ispitivanja javnog mnjenja nikome ne obećavaju pobedu. Tri ankete prednost daju odluci "da", jedno "ne", ali sve s minimalnom prednošću.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.00 - Grci izlaze na referendum posle pet meseci napetih i neuspešnih pregovora između vlade u Atini, koju je krajem januara reformisala radiklana levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa, i kreditorske Trojke: Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

Pregovori su zapeli zato što je Trojka tražila od Grčke reforme koje Ciprasova vlada smatra socijalno neprihvatljivim.

http://www.youtube.com/watch?v=pKsSm--x6Sw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track