(VIDEO) DANAK RATOVA: Iraku preti nezapamćena glad!
Foto: Reuters

Borba za hranu

(VIDEO) DANAK RATOVA: Iraku preti nezapamćena glad!

Planeta -

Više od polovine iračkih porodica su u opasnosti od gladi, saopštila je danas agencija UN i upozorila na "nezabeležene nivoe ranjivosti" stanovništva tokom višegodišnjih sukoba.

Kako se navodi, a sudeći po Svetskom programu za hranu (WFP) većina porodica u zemlji neće biti sposobna da se prehrani ukoliko se cene osnovne hrane povećaju ili borbe eskaliraju, prenosi Rojters. Konflikt i nestabilnost ugušili su proizvodnju hrane u Iraku, farmeri se sve više suočavaju sa nedostacima semena i đubriva, a mnogi su bili prisiljeni da napuste svoje zemljište ili prodaju životinje.

Studija koju su zajednički uradili WFP i iračka vlada pokazuje da 2,5 odsto stanovništva, odnosno 800.000 ljudi leže svake noći gladna u krevet. Postoji zabrinutost da se ova cifra može povećati, jer dve trećine interno raseljenih i više od polovine Iračana koji žive u svojim kućama jedva da imaju za prehranu.

Skoro 75 odsto iračke dece ispod 15 godina rade kako bi pomogli svojim porodicama, umesto da idu u školu, navodi WFP. Studija je bazirana na anketi više od 20.000 porodica u gradskim i seoskim naseljima širom zemlje, a urađena je pre napada na Mosul, koalicije koju podržava SAD.

Od početka te ofanzive u oktobru prošle godine, čiji je cilj proterivanje Islamske države iz tog grada, više od 300.00 civila je napustilo Mosul.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track