(VIDEO) DECA RUDARI RADE KAO ROBOVI: Iskopavajući kobalt u Kongu, rade nemaju nikakvu zaštitu
Foto: Reuters (18.6.2016)

Sve zbog jeftinih sirovina

(VIDEO) DECA RUDARI RADE KAO ROBOVI: Iskopavajući kobalt u Kongu, rade nemaju nikakvu zaštitu

Planeta -

Kako bi iz rudnika kobalta iskopali sirovine deca rudari, među kojom su i četvorogodišnjaci, rade od ranog jutra a radni dan im traje 12 časova.

Poznato je da je Kongo jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, ali je zato bogata mineralima. Veliki deo sirovina, kobalta pre svega, vadi se starim alatom - ručno i u opasnim uslovima. Kobalt je ključni sastojak u litijumskim baterijama koje napajaju pametne telefone i laptopove.

Dečaci koji rade bez opreme, maski i cipela u neljudskim uslovima, tunele kopaju ručno bez ikakve podrške, pa se oni često urušavaju, a "rudari" se spuštaju u rudnike bez ikakve zaštite.

Deca uzimaju kobalt svojim rukama bez ikakve zaštite, iako Svetska zdravstvena organizacija upozorava da udisanje kobaltovog praha, kao i duža izloženost tom mineralu može da izazove dugoročne posledice.

Na dnu tunela često se nalazi voda, koju siromašni meštani piju. Reč je o vodi koja dolazi iz rudnika, nakon što se pročiste minerali. Lekari ističu da je teško prebrojati sve osobe koje imaju probleme sa zdravljem.

Lokalni lekar ističe da ima mnogo ljudi sa infekcijama, te da se i bebe rađaju sa infektivnim znakovima, a trudnice nemaju snage za porođaj.

Kobalt, uglavnom, po niskoj ceni kupuju kineski trgovci. Tu su i Indijci, koji ga kupuju i preprodaju na kineskom tržištu. Kobalt se preprodaje kompanijama koje se bave proizvodnjom baterija, navodi "Skaj njuz".

"Amnesti internešnel" je već upozorio na iskorištavanje dece u Africi, ali to do sada nije izazvalo bilo kakve promene u njihovom statusu.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja