(VIDEO) DUTERTE ODUŠEVLJEN PUTINOM I ĐINPINGOM: Panišer otvara Filipine Rusiji i Kini
Foto: Reuters

Na marginama samita APEK

(VIDEO) DUTERTE ODUŠEVLJEN PUTINOM I ĐINPINGOM: Panišer otvara Filipine Rusiji i Kini

Planeta -

LIMA - Predsednik Filipina Rodrigo Duterte sastao se s predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Sijem Đinpingom na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Limi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su Putin i Duterte razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje i investicijama i da su se dogovorili da unaprede aktivnosti međuvladine komisije i da ministarstva što pre zakažu nov sastanak, preneo je Tass.

"Ruski predsednik je rekao da su ruske kompanije spremne da intenziviraju poslovanje na filipinskom tržištu", rekao je Peskov misleći na industrije kao što su proizvodnja šina i vagona i metalska industrija. Duterte je, dodao je Peskov, ukazao na mogućnost da ruski investitori u bližoj budućnosti ulažu u najrazličitije oblasti.

Putin je pozvao Dutertea da poseti Rusiju.

Rodrigo Duterte i Si Đinping (Foto:  Reuters)
Rodrigo Duterte i Si Đinping (Foto: Reuters)

Duterte je na marginama APEK-a u glavnom gradu Perua razgovarao i sa predsednikom Kine, kome je poručio da će sarađivati s njegovom zemljom i obećao da će usmeriti svoju spoljnu politiku ka azijskom ekonomskom razvoju, prenosi AP.

"Sprovodeći nezavisnu spoljnu politiku, naći ćemo mnogo stvari u kojima ćemo se slagati i usklađivaćemo našu spoljnu politiku ka razvoju Azije, jačajući veze zemalja regiona s Kinom koja će predvoditi put ekonomskog razvoja", rekao je Duterte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track