(VIDEO) DVA MESECA BLOKIRALI HONGKONG: Uhapšene vođe protesta i još 100 ljudi
Foto: Reuters

Policija uklanja barikade

(VIDEO) DVA MESECA BLOKIRALI HONGKONG: Uhapšene vođe protesta i još 100 ljudi

Planeta -
Oko 4.000 policajaca sprovelo je sudsku odluku da uklone barikade na važnoj gradskoj saobraćajnici, zbog kojih je život u višemilionskom Hongkongu bio veoma otežan

HONGKONG - Policija u Hong Kongu je danas uklonila još nekoliko uličnih barikada na mestu prodemokratskih protesta, u okviru dvodnevne operacije u kojoj je uhapšeno više od 100 ljudi, uključujući studentske lidere protesta.

Policija je uklonila barikade u oblasti Mong Kok gde su se ulogorili demontranti koji protestuju već dva meseca. Saopšteno je da je 116 osoba uhapšeno zbog prestupa, između ostalih zbog nezakonitog okupljanja, napada na policiju i njeno ometanje u obavljanju posla, prenosi AP. Jedan muškarac je uhapšen zbog posedovanja oružja, uključujući sekiru, čekić i pajser.

Jedan od demnstranata imao je čitav arsenal hladnog oružja - čak i sekiru (Foto: AP)
Jedan od demnstranata imao je čitav arsenal hladnog oružja - čak i sekiru (Foto: AP)

Među uhapšenima su studentski lideri 18-godišnji lider grupe Skolarizam Džošua Vong i zamenik generalnog sekretara Honkonške federacije studenata Čester Šam.

Prema procenama organizatora, na početku je u protestima učestvovalo 200.000 demonstranata u poluautonomnom kineskom gradu, ali se njihov broj znatno smanjio, a i podrška javnosti je opala. Demonstranti zahtevaju da vlada Hongkonga odustane od plana rukovodstva Kine - da posebna vladina komisija oceni kandidate za lidera Hongkonga na izborima 2017. godine.

Višemilionski Hongkong bio je skoro blokiran zbog dvomesečnih protesta (Foto: Reuters)
Višemilionski Hongkong bio je skoro blokiran zbog dvomesečnih protesta (Foto: Reuters)

Lokalni mediji javljaju da je 4.000 policajaca sprovelo sudsku odluku da uklone barikade na delu puta Nejtan roud dugom 450 metara. Radi se o važnoj saobraćajnici u Kovlunu, gde se nalazi radničko naselje Mong Kok. Sud je odluku doneo na zahtev taksi vozača.

Pokušaj vlasti da, u skladu sa drugom odlukom suda, raščiste drugu manju oblast gde se održavaju protesti završio se tako što je nastao haos kada su se demonstranti sukobili sa policijom. Sukob je trajao nekoliko sati sinoć tokom večeri. Dvadeset policajaca je povređeno u tim sukobima.

http://www.youtube.com/watch?v=Oyrlbj1DL6k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track