(VIDEO) EU O JUŽNOM TOKU: Ne mora da bude kraj, Rusija može da ga gradi, ali po našim zakonima
Foto: Fonet

Evropa iznenađena

(VIDEO) EU O JUŽNOM TOKU: Ne mora da bude kraj, Rusija može da ga gradi, ali po našim zakonima

Planeta -
Evropa je iznenađena odlukom Moskve, ali je ne doživljava kao definitivnu i neopozivu

BEOGRAD - Odluka Rusije da obustavi gradnju gasovoda Južni tok je loša vest za Srbiju, iznenadna za EU, koja će, kako se poručuje, nastaviti razgovore o njegovoj izgradnji uprkos takvoj odluci, dok Bugarska, koja se smatra krivcem, ne želi da iznosi stav jer za njih odluka o odustajanju još nije zvanična.

Mađari smatraju da Rusija ima pravo na takvu odluku, a šef austrijskog OMW Gerhard Rojs smatra da projekat gasovoda Južni tok nije gotov i poručuje Briselu da ne koristi gas kao geopolitičko oružje.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da se na projekat Južni tok stavlja tačka, ali je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

Aleksandar Vučić: Srbija plaća cenu velikih, ali naši građani ne treba da brinu (Foto: Printscreen Tanjug)
Aleksandar Vučić: Srbija plaća cenu velikih, ali naši građani ne treba da brinu (Foto: Printscreen Tanjug)

"Srbija nije ničim dorpinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv...Sigurno je da mi nismo ništa krivi", izričit je Vučić, koji smatra da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

"Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće... Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi, i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja", rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Dušan Bajatović: Uveren sam da će taj projekat biti nastavljen i da će Južni tok biti izgrađen (Foto: Dragana Udovičić)
Dušan Bajatović: Uveren sam da će taj projekat biti nastavljen i da će Južni tok biti izgrađen (Foto: Dragana Udovičić)

Generalni direktor Srbijagasa i kopredsedavajući u kompaniji Južni tok Srbija Dušan Bajatović izjavio je da je potpuno uveren da će taj projekat biti nastavljen i da će biti izgrađen. On je dodao da očekuje dogovor između EU i Rusije i da, po njegovom mišljenju, najava obustave izgradnje gasovoda ne znači da su vrata za taj projekat zatvorena, već da je Rusija samo "prebacila loptu" Briselu.

Odluku o obustavljanju projekta Južni tok najpre je juče saopstio predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Ankari. On je rekao da "Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda".

http://www.youtube.com/watch?v=nIhtXSA0arI

Predsednik Gasproma Aleksej Miler bio je decidniji i rekao da je "Južni tok zatvoren" te da će Gasprom graditi novi gasovod ka Turskoj. Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu.

Iznenadno saopštenje Rusije da otkazuje projekat gradnje gasovoda Južni tok ukazalo je na potrebu Evropske unije da pronađe nove izvore energije, izjavila je potpredsednica Evropske komisije (EK), Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgijeva: Evropska komisija je uvek imala jasan stav prema Južnom toku (Foto: Reuters)
Kristalina Georgijeva: Evropska komisija je uvek imala jasan stav prema Južnom toku (Foto: Reuters)

"Odluka Rusije da obustavi gradnju Južnog toka i način na koji je ta odluka doneta pokazali su zašto je diverzifikacija izvora energije tako značajno pitanje za Evropu", rekla je Georgieva i dodala da će Komisija pomno ispitati posledice takve odluke Rusije.

"Komisija je oduvek imala jasan stav prema Južnom toku, a to je da gradnja gasovoda mora da bude u skladu sa evropskim propisima. Ovaj stav je jasan i na snazi je duže vreme, tako da ne može biti razlog za ovakvu odluku Rusije", zaključila je Georgieva.

Maroš Šefčovič: Evropska komisija uprkos odluci Rusije nastavlja razgovore o projektu gasovoda Južni tok (Foto: Wikipedia)
Maroš Šefčovič: Evropska komisija uprkos odluci Rusije nastavlja razgovore o projektu gasovoda Južni tok (Foto: Wikipedia)

U odvojenom saopštenju potpredsednika EK zaduženog za energetsku uniju, Maroša Šefčoviča, navodi se da će Evropska komisija 9. decembra nastaviti razgovore o projektu gasovoda Južni tok, uprkos saopštenju Rusije da je projekat obustavljen.

"Promena energetskog okruženja u EU je još jedan razlog za Uniju da oformi otpornu Energetsku uniju", izjavio je Šefčovič.

Srpski stručnjaci, pak, odluku Rusije vide kao "odličan potez".

Vojislav Vuletić: Ovo je poruka ruskih čelnika Evropi - ili hoćete ili nećete Južni tok (Foto: Printscreen YouTube)
Vojislav Vuletić: Ovo je poruka ruskih čelnika Evropi - ili hoćete ili nećete Južni tok (Foto: Printscreen YouTube)

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: "Ili hoćete ili nećete Južni tok? Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gde da se okrene - saradnji sa Kinom i drugim zemljama". Vuletić je u izjavi Tanjugu ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa "kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa".

Urednica Balkanmagazina Jelica Putniković je u izjavi za Tanjug primetila da bi i gasovod od Turske ka Evropi išao preko teritorija zemalja koje su članice EU. Dakle, pitanje je da li će i kada biti izgrađen, kazala je ona."Ako su Rusi ozbiljni sa izjavom da odustaju od Južnog toka, onda je Srbija, pa i Mađarska, na primer, koja je ovih dana i zakone menjala da bi omogućila gradnju ovog gasovoda, izigrana i biće kolaterlana šteta u svađi Brisela i Moskve", dodala je ona. Putnikovićeva je ukazala da je Nemačka sebi i svojim zapadnoevropskim susedima obezbedila alternativu za Ukrajinu, izgradivši Severni tok, pa Srbija i balkanske zemlje sada zavise od političke igre moćnika.

Stručnjak za energetiku PKS Ljubinko Savić je ocenio da je odlaganje ili obustava izgradnje gasovoda Južni tok nije dobra za Srbiju, jer je, kako kaže, naša zemlja imala velika očekivanja i ekonomsku korist od tog projekta.

"Obustavljanje Južnog toka nema ekonomsku logiku i lično očekujem, kako se bude smirivala situacija i stabilizovali odnosi između EU i Rusije, da će Južni tok ponovo biti vraćen", kazao je Savić Tanjugu.

Zamenica bugarskog premijera Meglena Kuneva je na izveštaje o otkazivanju izgradnje gasovoda Južni tok izjavila da Rusija još nije zvanično iznela svoj stav o sudbini tog gasovoda, pa Bugarska ne može to da komentariše. Kuneva je novinarima u Sofiji rekla da Bugarska želi projekat koji je ekonomski isplativ i usklađen sa propisima Evropske unije.

Neimenovani izvor iz EU Putinovu izjavu da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za početak izgradnje Južnog toka smatra pokušajem Rusije da se Bugarska okrivi za neuspeh projekta od koga u stvari odustaje zbog ekonomske neisplativosti.

"EU nikada nije rekla da joj se Južni tok ne dopada. Mi smo samo upozoravali da ako kompanija hoće da pravi posao u EU, to mora da bude u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, to jest mora da se poštuje Treći energetski paket. Isto kao što bi evropska kompanija, ako bi htela da radi u Rusiji, morala da poštuje rusko zakonodavstvo", naglasio je taj izvor.

Mađarska će morati da pronađe nove dobavljače da bi osigurala dugoročnu energetsku bezbeznost, izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto.

"Rusija je imala pravo na takvu odluku i Mađarska prihvata taj stav", rekao je Sijarto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track