(VIDEO) FBI IH VRATIO: Tri tinejdžerke iz SAD ukrale roditeljima pare i pošle u ISIL
Foto: Printscreen Yt

Umalo da se usreće...

(VIDEO) FBI IH VRATIO: Tri tinejdžerke iz SAD ukrale roditeljima pare i pošle u ISIL

Planeta -
Istražiteljima FBI, koji su ih uhvatili na aerodromu u Frankfurtu, gde su čekale let za Tursku, rekle su da su otputovale zbog porodice

DENVER - Tri tinejdžerke iz predgrađa Denvera ukrale su roditeljima 2.000 dolara, sele na avion i otputovale u Nemačku da bi odatle nastavile ka Siriji i pridružile se teroristima Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), ali ih je FBI vratio, saopštili su američki zvaničnici.

Dve sestre, starosti 15 i 17 godina, i njihova 16-godišnja drugarica prijavljene su kao nestale jer se u petak nisu pojavile u školi, a njihove porodice nisu znale gde bi mogle da budu, rekao je direktor kancelarije šerifa za okrug Arapaho Glen Tomson, prenosi AP. Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pronašli su ih na aerodromu u Frankfurtu i vratili ih u Kolorado porodicama, saopštila je portparol FBI Suzi Pejn.

Devojčice su iz Nemačke htele za Tursku, pa za Siriju, a istražitelji razmatraju dokaze, uključujući one sa njihovih kompjutera, izjavio je jedan neimenovani američki zvaničnik. Drugi je ovaj slučaj nazvao zabrinjavajućim kako za zajednicu, tako i iza državu u celini.

Tinejdžerke su bile na aerodromu u Frankfurtu ceo dan, gde su zadržane, ispitivane i vraćene u Denver, a zatim ih je FBI dodatno ispitivao i tek onda vratio kući, One su vlastima ispričale da su u Nemačku otputovale zbog porodice, bez navođenja drugih detalja.

Sumnja se pojavila kada je otac dveju sestara shvatio da mu ćerki nema, kao ni 2.000 dolara i njihovih pasoša. Otac njihove drugarice se zabrinuo kad su mu iz škole javili da mu ćerka nije došla na nastavu. Obe porodice nisu imale ranije problema sa devojčicama.

Iz kancelarije tužilaštva u Denveru nisu želeli da komentarišu najnoviji slučaj i za sada nije poznato da li će devojčice biti optužene. Zvaničnici nisu rekli kako su se one uopšte zainteresovale za ISIL.

Incident se dogodio mesec dana pošto se Šenon Konli (19) iz Arvada, država Kolorado, izjasnila krivom po optužbi da je umešana u kovanje zavere za pružanje pomoći ekstremistima u Siriji. Konlijeva je agentima ispričala da je želela da se uda za čoveka kog je upoznala preko interneta, a koji joj se predstavio kao Tunišanin koji se bori u ISIL.

Konlijeva je rekla i da je u Istraživačima američke vojske stekla vojnu obuku, pa je to svoje umeće htela da upotrebi u "svetom ratu". Uhapšena je u aprilu dok se ukrcavala u avion na putu za Siriju i mogla bi da bude osuđena na pet godina zatvora i 250.000 dolara globe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track