(VIDEO) FOTOGRAFIJA DANA: Spasilac nosi telo libijske bebe izbeglice
Foto: Reuters

Izgleda kao da spava

(VIDEO) FOTOGRAFIJA DANA: Spasilac nosi telo libijske bebe izbeglice

Planeta -

Humanitarna organizacija "Si Voč" objavila je danas fotografiju na kojoj nemački spasilac drži u naručju telo bebe, koja je nedavno stradala kada se drveni brod sa izbeglicama prevrnuo u Sredozemnom moru.

Nemačka organizacija saopštila je da je fotografiju, koja podseća na onu na kojoj se vidi telo trogodišnjeg sirijskog dečaka Ajlana Kurdija na obali Turske, objavila kako bi ubedila evropske zvaničnike da obezbede siguran prolaz migrantima, nakon što se, kako se sumnja, više stotina njih utopilo u Sredozemnom moru prošle nedelje.

Telo bebe, koja verovatno nije imala više od godinu dana, izvučeno je iz mora 27. maja, pošto se prevrnuo drveni čamac, u kojem se ona nalazila, preneo je Rojters. "Si Voč", koji organizuje spasilačke operacije u delu Sredozemnog mora između Libije i Italije, objavio je fotografiju, na kojoj se vidi kako spasilac drži u naručju bebu, koja izgleda kao da spava.

Spasilac, koji je u imejlu napisao da mu je ime Martin, rekao je da je uočio telo bebe u moru koje je bilo "poput lutke, sa ispruženim rukama".

Strahota: Beživotno telo malog Ajlana Kurdija pronađeno je prošle godie na obali kraj Bodruma (Foto: AP)
Strahota: Beživotno telo malog Ajlana Kurdija pronađeno je prošle godie na obali kraj Bodruma (Foto: AP)

"Uhvatio sam podlaktice bebe i zaštitnički uzeo svetlo telo u svoje naručje, kao da je još živo. Ruke i maleni prstići bili su ispruženi, a sunce je obasjalo bebine svetle, prijateljski nastrojene, ali nepomične oči", opisao je on, istakavši da je samo šest sati pre toga dete bilo živo.

"Si Voč" navodi da se malo toga zna o bebi sa fotografije, čije je telo odmah predato italijanskoj mornarici. Spasilačke ekipe nisu mogle odmah da utvrde pol deteta, a nije poznato ni da li su njegovi roditelji preživeli nesreću. Odluka da se objavi fotografija doneta je jednoglasno, saopštio je tim "Si Voča".

https://twitter.com/CBCNews/status/737290676757487616

"U svetlu katastrofalnih događaja za ogranizacije, koje se nalaze a tarenu, postaje očigledno da se pozivi evropskih političara da se izbegnu dalja umiranja na moru svode samo na puko govorenje", navodi ta organizacija u saopštenju, koje je u Velikoj Britaniji objavljeno uz fotografiju. Ogranizacija je dodala da "ukoliko ne želimo da gledamo takve fotografije, moramo da zaustavimo njihovu prodizvodnju" i pozivala Evropu da migrantima omogući bezbedan i legalan prolaz kako bi se na taj način zaustavilo krijumčarenje ljudi i dalje tragedije.

U južnu italijansku luku Ređo di Kalabrija juče je brodom italijanske mornarice dovezeno 135 preživelih i 45 tela, žrtava iste nesreće. Organizacija "Si Voč" izvukla je oko 25 tela, među kojima je još jedna beba, navodi britanska agencija pozivajući se na svedočenje ekipe, u koje je imala uvid. Čamac je isplovio iz Libije u 26. maja u večernjim satima, a potom je u njega počela da prodire voda, navela je organizacija "Spasimo decu" (Save the children) pozivajući se na svedočenja preživelih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja