(VIDEO) FRANCUSKI KOMIČAR POD ISTRAGOM: Dijedon Mbala Mbala priveden zbog podrške teroristima
Foto: AP

Zbog posta na Fejsbuku

(VIDEO) FRANCUSKI KOMIČAR POD ISTRAGOM: Dijedon Mbala Mbala priveden zbog podrške teroristima

Planeta -
Tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu zbog posta u kojem piše "Večeras, što se mene tiče, osećam se kao Šarli Kulibali"

PARIZ - Kontroverzni francuski komičar Dijedon Mbala Mbala je danas priveden zbog podržavanja terorizma, pošto je na Fejsbuku objavio post u kojem je stao u odbranu napadača koji su prošle sedmice u tri odvojena napada u Parizu ubili 17 ljudi.

Tužilaštvo je protiv njega sinoć podiglo optužnicu zbog posta u kojem piše: "Večeras, što se mene tiče, osećam se kao Šarli Kulibali", a sadrži ime satiričkog nedeljnika Šarli ebdo, u čijoj su redakciji prošle srede islamisti ubili 12 ljudi, kao i prezime napadača na jevrejsku prodavnicu u Parizu Amedija Kulibalija, koji je tom prilikom ubio četvoro talaca, prenela je agencija AFP.

Dijedon je taj kontroverzni post objavio u nedelju, pošto je pristustvovao protestnoj šetnji protiv ekstremizma u Parizu, na kojoj se okupilo više od 1,5 miliona ljudi.

Ovo je pozdrav kvenel (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo je pozdrav kvenel (Foto: Printscreen YouTube)

Komičar je više puta osuđivan za podsticanje mržnje ili antisemitizam u svojim nastupima u kojima je ismevao Holokaust. On je takođe popularizovao takozvani "kvenel", gest rukom koji je neka vrsta obrnutog nacističkog pozdrava. On sam tvrdi da je to pozdrav koji pokazuje otpor protiv sistema. Čujte i sami šta je rekao za Skaj njuz.

http://www.youtube.com/watch?v=iUM0Oyhke0Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja