(VIDEO) GDE ĆE IM DUŠA: 187 miliona dolara za lečenje raka spiskali na kola, krstarenja i zabavu!
Foto: Profimedia

Amerika zaprepašćena

(VIDEO) GDE ĆE IM DUŠA: 187 miliona dolara za lečenje raka spiskali na kola, krstarenja i zabavu!

Planeta -
Četiri američke humanitarne organizacije optužene su za stravičnu proneveru jer su 97 odsto donacija strpale u džep, a samo 3 odsto zaista dale za bolesne od raka

VAŠINGTON - Američke vlasti počele su sudski proces protiv četiri dobrotvorne organizacije osumnjičene da su u periodu 2008-2012. spiskale na svoja zadovoljstva ogroman deo donacija namenjenih lečenju obolelih od raka - ukupno oko 187 miliona dolara.

Sve je javno: Sajt američke Savezne trgovinske komisije (Foto: Printscreen)
Sve je javno: Sajt američke Savezne trgovinske komisije (Foto: Printscreen)

Veliku akciju započela je Savezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission - FTC), a učestvovali su državni tužioci svih 50 američkih saveznih država.

FTC sudski goni ove organizacije, kojima upravlja jedna porodica: Američku fondaciju za rak (Cancer Fund of America - CFA), koju vodi Džejm Rejnolds stariji, Službe za podršku obolelima od raka (Cancer Support Services - CSS) i njihovog predsednika Kajla Eplera, Američku fondaciju za decu obolelu od raka (Children's Cancer Fund of America - CCFOA) i njenu predsedniku Rouz Perkins (bivša žena Džejmsa Rejnoldsa starijeg) i Društvo za rak dojke (The Breast Cancer Society - BCS) i njegovog predsednika Džejmsa Rejnoldsa mlađeg.

Ovo je glavna klika: Džejms Rejnolds stariji i njegovi sin i bivša žena (Foto: Printscreen YouTube)

Mozak ovih pronevera, koje su počele 1987, je Džejms Rejnolds stariji, navodi se u tužbi.

Kajl Epler, četvrti u lancu korumpiranih
Kajl Epler, četvrti u lancu korumpiranih

Ove navodno humanitarne organizacije prikupljale su donacije za plaćanje lekova i troškova bolničkog lečenja, ali njihovi čelnici su trpali 97 odsto novca u svoj džep i džepove članova porodica, prijatelja i drugih, a za obolele su davali samo 3 odsto novca, kaže Džesika Rič, šefica Biroa za zaštitu potrošača FTC, i dodaje da vođe tih organizacija nikada nisu nameravale da daju novac od donacija za lečenje obolelih od raka..

http://www.youtube.com/watch?v=hM4CCJtqDq8

"Doniranim novcem plaćali su automobile, potrošačke potrepštine, troškove školovanja, članstvo u teretanama, skijanja, luksuzna krstarenja i karte za koncerte i sportske događaje, čak i usluge agencija za upoznavanje", navodi se u tužbi.

"To je jednako grozno kao da ste pljačkali novac od žrtava raka", kaže Ričova.

Dženifer Rič: Nikad nisu ni nameravali da novac od donacija daju za lečenje obolelih od raka (Foto: Printscreen YouTube)
Dženifer Rič: Nikad nisu ni nameravali da novac od donacija daju za lečenje obolelih od raka (Foto: Printscreen YouTube)

U svim ovim organizacijama očigledan je neverovatan nepotizam, navodi FTC. Primera radi, Džejms Rejnolds stariji je sina i bivšu ženu "udomio" u dve "humanitarne" organizacije koje vlasti sada sudski gone, a sadašnju suprugi, Kristinu Hikson, zaposlio je kao svog PR menadžera. Njene dve sestre, sina iz prethodnog braka, majku i još jednog rođaka takođe je zaposlio u ove četiri organjizacije, a i svoju majku, koja je u BCS bila zadužena za nabavke.

Američke vlasti kažu da je ovo jedan od najvažnijih slučajeva pokrenut protiv humanitarnih organizacija zbog prevare u istoriji.

http://www.youtube.com/watch?v=sItTwU7NxRE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track