(VIDEO) GRAD DUHOVA: Pogledajte kako izgleda Černobilj snimljen dronom!
Foto: Printscreen

Jezivi prizori

(VIDEO) GRAD DUHOVA: Pogledajte kako izgleda Černobilj snimljen dronom!

Planeta -
Uz pomoć bespilotne letelice snimio je jezive prizore grada u kome je živelo oko 50.000 hiljada stanovnika, o čemu danas samo svedoče zgrade koje se raspadaju, zarđali automobili i ostaci dečijih igrališta i luna parkova

Nuklearna katastrofa u Černobilu dogodila se 1986. godine, godinu dana nakon što se rodio dokumentarista Deni Kuk, ali ova nesreća ukrajinske nuklearke koja je oslobodila 400 puta više zračenja od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu, motivisala ga je na snimanje filma o sadašnjem stanju područja na kojem niko ne živi gotovo 30 godina.

Uz pomoć bespilotne letelice snimio je jezive prizore grada u kome je živelo oko 50.000 hiljada stanovnika, o čemu danas samo svedoče zgrade koje se raspadaju, zarđali automobili i ostaci dečijih igrališta i luna parkova.

Prema poslednjim podacima, u Ukrajini oko 2,6 miliona ljudi ima status osoba nastradalih od Černobiljske katastrofe, među kojima je više od pola miliona dece.

Od broja nastradalih koji su bili pod medicinskim nadzorom u periodu od 1987. do 2004. godine umrlo je više od pola miliona ljudi.

Černobiljska katastrofa se dogodila 26. aprila 1986. godine i smatra se najvećom nukelarnom katastrofom. Naučnici smatraju da prostor neće biti siguran za život narednik 20.000 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=oNV5Sq28Mp4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track