(VIDEO) GRCI I RUSI SE DOSETILI: Uskoro firma za izbegavanje sankcija
Foto: Reuters

Procurelo

(VIDEO) GRCI I RUSI SE DOSETILI: Uskoro firma za izbegavanje sankcija

Planeta -
Poslovanje preko takvog, zajedničkog preduzeća, značilo bi da se prodaja grčkog voća i povrća Rusiji "ne bi smatrala uvozom", kaže izvor u grčkoj vladi za AFP

ATINA - Grčka i Rusija planiraju osnivanje "zajedničkog privrednog društva" u Rusiji da bi grčki poljoprivredni proizvodi zaobišli embargo na uzvoz hrane iz evropskih zemalja koji je prošle godine zavela Moskva, rekao je izvor iz vlade Grčke povodom posete premijera Aleksisa Ciprasa, koja se završava danas.

"Postoji zajednička želja da započne proces stvaranja zajedničkog, grčko-ruskog privrednog društva na teritoriji Rusije za izvoz grčkih poljoprivrednih proizvoda", naveo je taj izvor u jednom pisanom dokumentu. Poslovanje preko takvog, zajedničkog preduzeća, značilo bi da se prodaja grčkog voća i povrća Rusiji "ne bi smatrala uvozom", kaže taj izvor. To bi omogućilo grčkoj poljoprivredi da "prevaziđe glavnu prepreku" - embargo kojim je Rusija prošlog leta odgovorila na sankcije EU zbog njenog učešća u ukrajinskom ratu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Cipras koji je u sredu počeo dvodnevnu posetu Moskvi, razgovarao je s predsednikom Vladimirom Putinom, koji je pomenuo i mogućnost da Rusija finansijski pomogne izgradnju gasovoda kroz severnu Grčku, rekao je izvor. Rusija bi mogla da "prepusti Grčkoj očekivane prihode od tog projekta, koje bi ona otplaćivala od 2019. godina, kada gasovod proradi" što bi Grčkoj dalo "hiljade miliona evra".

Aleksis Cipras ima razloga za osmeh (Foto: Reuters)
Aleksis Cipras ima razloga za osmeh (Foto: Reuters)

Izvoz poljoprivrednih proizvoda i energetika su bile glavne teme sastanka Putina i Ciprasa. Putin je na konferenciji za štampu o ruskom embargu ukazao da "ne možemo napraviti izuzetak samo za jednu zemlju Evropske unije", ali je spomenuo stvaranje "zajedničkih preduzeća" za uvoz bresaka, jagoda, kivija i limuna iz Grčke.

http://www.youtube.com/watch?v=pE7sysxa3Js

Inače, Aleksis Cipras je održao govor i razgovarao sa studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, a diskusiju možete pogledati ovde:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track