(VIDEO) GUTEREŠ NA ČELU UN: Prioritet mi je kraj rata u Siriji
Foto: Reuters

Najvažniji posao

(VIDEO) GUTEREŠ NA ČELU UN: Prioritet mi je kraj rata u Siriji

Planeta -

Novoimenovani generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da će okončanje građanskog rata u Siriji biti njegov prioritet.

"Smatram da je prevashodni prioritet međunarodne zajednice da se taj sukob okonča", poručio je on u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Gutereš je naveo da se svet suočava sa opasnim periodom, pa čak i zemljama koje su udaljene od ratnih zona preti terorizam. Nazivajući napore za okončanje oružanog sukoba "borbom vrednosti", istakao je da je "od vitalnog zajedničkog interesa" svetskih lidera da se okonča rat u Siriji. Sirijci su, prema njegovim rečima, žrtve ne samo sopstvenih problema, već i svih kontradiktornosti današnjeg sveta.

GUTEREŠ: Krajnje vreme da se prevaziđu podele oko Sirije

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, izglasala je juče bivšeg premijera Portugalije Gutereša za novog generalnog sekretara UN. Države članice UN usvojile su rezoluciju kojom se Guteres imenuje za prvog čoveka svetske organizacije na period od pet godina, počev od 1. januara.

Gutereš u Keniji (Foto: Fonet/AP)
Gutereš u Keniji (Foto: Fonet/AP)

Gutereš (67), koji je proteklih 10 godina bio šef agencije UN za izbeglice, preuzeće funkciju generalnog sekretara UN od Ban Ki-muna, kojem na kraju godine ističe drugi petogodišnji mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track