(VIDEO) HAOS U JUŽNOJ KOREJI: Ustavni sud smenio predsednicu, dvoje poginulo u protestima
Foto: AP

Nasilje na ulicama

(VIDEO) HAOS U JUŽNOJ KOREJI: Ustavni sud smenio predsednicu, dvoje poginulo u protestima

Planeta -

SEUL - Ustavni sud Južne Koreje doneo je danas istorijsku jednoglasnu odluku i formalno smenio predsednicu te zemlje Park Geun-hje zbog korupcionaškog skandala koji je u toj zemlji izazvao višemesečna politička previranja i pogoršao već postojeće nacionalne podele.

Protiv sudske odluke izbili su protesti u kojima su dve osobe poginule, među kojima jedan 72-godišnji muškarac.

Odlukom suda potvrđen je opoziv predsednice Hje, koji je parlament izglasao 9. decembra, čime je ona postala prvi demokratski izabran lider Južne Koreje koji je smenjen sa funkcije.

Prva žena predsednik Južne Koreje i ćerka vojnog diktatora iz vremena hladnog rata Park Čung-hija, čija su oba roditelja ubijena, danas se nije pojavila u sudu, a predsednička kancelarija je saopštila da ona danas neće napuštati rezidenciju i neće davati izjave u vezi sa sudskom odlukom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ustav zahteva da predsednički izbori budu održani u narednih 60 dana. Vršilac dužnosti predsednika Južne Koreje Hvang Kjo-ahn rekao je danas da poštuje odluku Ustavnog suda i da će Kabinet stabilizovati zemlju kako bi sprečio intenziviranje unutrašnjeg sukoba.

Park Geun-hje smenjena je zbog skandala vezanog za korupciju u koji su umešani južnokorejski konglomerati, u trenutku kada su pojačane tenzije sa Severnom Korejom i Kinom. Do smene dolazi posle višemesečne paralisanosti zemlje i nereda u kojima su stotine hiljada ljudi izlazile na ulice u znak protesta protiv korupcionaškog skandala zbog kojeg je i direktor "Samsunga" završio u zatvoru.

Parkova (65) više nema predsednički imunitet i sada bi se mogla suočiti sa krivičnim optužbama za korupciju, iznudu novca i zloupotrebu ovlašćenja u vezi sa navodima da je kovala zaveru sa svojom prijateljicom i savetnicom Čoi Sun-sil.

Samo par sati nakon što je južnokorejski sud doneo odluku, severnokorejski državni mediji osudili su Park Geun-hje kao "običnog kriminalca". Posle odluke suda o smeni predsednice, oglasila se i američka ambasada u Seulu, čiji je portparol poručio da se SAD raduju "produktivnim odnosima" sa novim južnokorejskim predsednikom.

Foto: AP
Foto: AP

"SAD su i dalje siguran saveznik, prijatelj i partner Republike Koreje. Narod Južne Koreje je taj koji odlučuje o svojim unutrašnjim pitanjima, putem demokratskog procesa, i mi njihove odluke poštujemo", rekao je on, prenosi Rojters, uz napomenu da SAD imaju 28.500 raspoređenih vojnika u Južnoj Koreji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track