(VIDEO) HILARI NA KONTROLI: Obaveštajci proveravaju 305 mejlova Klintonove
Foto: AP

Pod lupom

(VIDEO) HILARI NA KONTROLI: Obaveštajci proveravaju 305 mejlova Klintonove

Planeta -
Istražuje se da li je slala poverljive informacije sa svoje privatne imejl adrese, koju je koristila umesto službene dok je bila američki državni sekretar, što je samo po sebi kršenje federalnih zakona

VAŠINGTON - Više od 300 mejlova sa privatnog servera Hilari Klinton biće pregledano kako bi se utvrdilo da li sadrže poverljive informacije, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Stejt department je predložio da 305 njenih mejlova analiziraju obaveštajne agencije, dok sprovodi proveru da li oni mogu da budu objavljeni u javnosti.

"To ne znači da će svih 300 mejlova završiti na nekom nivou tajnosti. Verujem da neki hoće, a neki ne", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, ocenjujući proces provere kao "zdrav", preneo je BBC.

Klintova je izjavila da nikada nije slala poverljive informacije sa svog privatnog mejl servera, Stejt department je do 1. avgusta objavio oko 12 odsto od 55.000 stranica koje je Klintonova predala njihovim advokatima početkom godine.

Hilari Klinton se obija o glavu to što je od 2009. do 2013, kad je bila šefica američke diplomatije, za sve službene komunikacije koristila isključivo privatni imejl nalog, a ne službeni iz Stejt departmenta. Tako je prekršila federalni zakon da se prepiska zvaničnika mora čuvati u vladinim serverima. I zbog toga je sada, kada pretenduje na nominaciju Demokratske stranke za američke predsedničke izbore, republikanci prikazuju kao nepouzdanu osobu koja krši pravila. Ni njena stranka ne gleda blagonaklono na to što je uradila.

Tek, Klintonova je u decembru predala oko 30.000 mejlova u štampanoj formi Stejt departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i proveri od marta, kako bi eventualno poverljive ili osetljive informacije bile zatamnjene. Mnoge mejlove je i obrisala, kako je priznala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track