(VIDEO I FOTO) ONI SU ŠOKIRALI TURSKU: 3 metka ispalili tužiocu u glavu, ušli u sud kao advokati
Foto: Pt

Ovo su napadači

(VIDEO I FOTO) ONI SU ŠOKIRALI TURSKU: 3 metka ispalili tužiocu u glavu, ušli u sud kao advokati

Planeta -
Mehmet Selim Kiraz biće sahranjen danas. Pristalice zabranjenog levičarskog pokreta čiji su pripadnici bila i dvojica otmičara protestovali u Antaliji i Istanbulu, policija ih razbila suzavcem i vodenim topovima

ISTANBUL - Naoružani otmičari uspeli su juče da uđu u zgradu suda Čaglajan u Istanbulu i kabinet tužioca Mehmeta Selima Kiraza predstavljajući se kao advokati, a svojoj žrtvi ispalili su tri metka u glavu, obelodanjuju detalje jučerašnje drame turski mediji.

Specijalci su upali u sud tek kad su se odatle začuli pucnji (Foto:  AP)
Specijalci su upali u sud tek kad su se odatle začuli pucnji (Foto: AP)

Načelnik policije Istanbula Selami Altinok otkriva za Hurijet da su specijalne snage počele operaciju Kirazovog oslobađanja kad se začula pucnjava. Sa otmičarima su prethodno vođeni šestočasovni pregovori, a Kiraz je zadobio teške povrede, kojima je kasnije podlegao u obližnjoj bolnici "Florans Najtingejl". Specijalci su ubili dva otmičara, čiji su inicijali B.D. i S. Y.

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru".

Ranije tokom dana na internetu je objavljena fotografija na kojoj maskirani napadač drži pištolj uperen u glavu tužioca, a u pozadini na zidu zastava zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Fronta (DHKP-C).

Kiraz je bio vodeća ličnost u istrazi smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine. Grupa je bila dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtevima je bilo i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

Evo kako su ga prevezli u bolnicu:

http://www.youtube.com/watch?v=yS3hkuZ76a8

Tužilac će, kako prenosi AFP, biti sahranjen danas.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ubistvo koje je šokiralo Tursku bio "i napad na tursko pravosuđe, tursku demokratiju i sve građane Turske", prenela je francuska agencija. "Dan proveden u mraku" i "Crni utorak", naslovi su dnevnika Džumhurijet i Hurijet, koji asociraju i na najobimniji nestanak struje u Turskoj za poslednjih 15 godina.

Međutim, ministar energetike Taner Jildiz rekao je da isključenje struje ne treba povezivati sa talačkom krizom u Istanbulu, mada su neki opozicioni političari izneli tezu da je nestanak struje namerno izazvan kako bi se unelo oružje u zgradu suda, navodi AFP.

Sukobi u Istanbulu, hapšenja u Antaliji

U dve četvrti Istanbula tokom noći došlo je do sukoba policije i demonstranata, dan posle talačke krize u sudnici. Policija je upotrebila suzavac da razbije proteste u četvrtima Okmejdaniju i Gazi, gde zabranjena grupa ima simpatizere, a u Gazi je policija upotrebila i vodeni top kako bi sprečila demonstrante da marširaju do policijske stanice. U Antaliji, turske vlasti su uhapsile 22 studenata koje se sumnjiče za pripadnost radikalnoj levici. Ti studenti su svi povezani sa grupom DHKP-C, koja stoji iza jučerašnje drame.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track