(VIDEO I FOTO) POD BUDNIM OKOM VOLJENOG VOĐE: Živopisna parada u Pjongjangu
Foto: Routters

U čast lidera

(VIDEO I FOTO) POD BUDNIM OKOM VOLJENOG VOĐE: Živopisna parada u Pjongjangu

Planeta -

Severnokorejci proslavljaju završetak četvorodnevnog kongresa vladajuće partije, na kojem je lider države Kim Džong-un proglašen za predsednika stranke.

Kim je predsedavao paradi sa platforme iznad ogromnog Trga Kim Il-sunga u centru prestonice, koji su stotine hiljada učesnika svečane parade pretvorile u "ružičasto more" mašući buketima papirnog cveća iznad glava i pozdravljajući mladog lidera, prenosi AFP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Učesnici parade su takođe mahali balonima različitih boja i crvenim zastavama vladajuće Radničke partije, uzvikujući "Mansei", što znači "živeo".

Kim Džong-un je posmatrao paradu (Foto: Reuters)
Kim Džong-un je posmatrao paradu (Foto: Reuters)

Neki su nosili i velike transparente na kojima je pisalo "Živeo drug Kim Džon-Un, vrhovni lider naše partije i naroda" i "Slava našem voljenom lideru", a i građani koji su stajali na glavnom delu trga držali su plakate u boji sa sloganima u čast Kima i partije.

Zvanični šef države Kim Jong-nam obratio se okupljenima uoči početka parade, pozdravljajući vođu Una i čestitajući mu na proglašenju za predsednika Radničke partije tokom kongresa.

"Ovaj izbor je pokazao da naša vojska i narod imaju apsolutno poverenje u velikog lidera Kim Džong-una", rekao je Nam pozvavši celu zemlju da "jednoumno i s punim poverenjem sledi ideologiju i vođstvo poštovanog lidera Kim Džong-una".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nuklearno naoružana Severna Koreja redovno održava masovne vojne parade kako bi obeležila ključne datume i pokazala svoju najnoviju vojnu opremu, a današnja parada je civilnog karaktera, mada su na džinovskim pokretnim platformama izloženi i kartonski modeli raketa.

Četvorodnevni kongres, koji je održan od petka do ponedeljka, bio je prvo takvo okupljanje najviših donosilaca odluka vladajuće partije posle više od 35 godina, a tom prilikom je 33-godišnjem Unu učvršćen status vrhovnog lidera i naslednika jednopartijske države koju je osnovao njegov deda Kim Il-sung. Na kongresu je i formalno podržana Unova nasleđena doktrina, koja se zasniva na izgradnji efikasnog nuklearnog arsenala uz istovremeni ekonomski razvoj, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja