(VIDEO) I TO SE DOGODILO: Američki gejevi slave što u celoj zemlji mogu da se venčavaju
Foto: AP

Vrhovni sud odlučio

(VIDEO) I TO SE DOGODILO: Američki gejevi slave što u celoj zemlji mogu da se venčavaju

Planeta -
I državama u kojima homoseksualni brak nije odobren naređeno je da moraju da ih sklapaju i priznaju

SAN FRANCISKO - Stotine hiljada ljudi slavilo je na gej paradama u američkim gradovima slaveći odluku Vrhovnog suda SAD o legalizaciji istopolnih brakova.

Foto: AP
Foto: AP

Guverner Njujorka Endru Kuomo iskoristio je novostečena ovlašćenja da ozvaniči istopolni brak na Menhetnu. Venčanje je organizovano ispred Stounvol ina (Stonewall Inn), gej bara gde su se 28. juna 1969. pripadnici LBGT zajednici usprotivili policijskoj raciji posle čega su izbili nemiri. Taj dan se smatra najvažnijim danom u borbi za prava homesksualaca i širom sveta se obeležava paradama ponosa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvaničnici pokreta za prava homoseksualca kažu da su juče slavili odluku Vrhovnog suda SAD koji je naveo da će i u 14 saveznih država u kojima homoseksualni brak nije odobren, vlasti tih država morati da ga priznaju, da ga sklapaju i priznaju ako je sklopljen u nekoj drugoj državi. Sud je dodao da homoseksualci imaju ista prava kao i heteroseksualci.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Borci za LBGT prava kažu da se mora raditi i na borbi protiv diskriminacije na poslu i u stanovanju, kao i za prava pripadnika seksualnih manjina širom sveta.

Na paradama širom američkih gradova viđeni su natpisi "Ura za gej" (Hooray for Gay) i "Ljubav je pobedial" (Love Won).

Foto: AP
Foto: AP

Masovne parade ponosa održane su i u gradovima širom sveta, posebno u Dablinu, gde je sa 60.000 učesnika to bila najmasovnija gej parada u istoriji Irske u kojoj je ove godine uspešno održan referendum za istopolne brakove.

http://www.youtube.com/watch?v=XHWOWXTo4OY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track