(VIDEO) INICIJATIVA: Pesma Zemljo moja je prava himna za BiH, pa svi je znaju!
Foto: Wikipedia

Hit iz prošlog veka

(VIDEO) INICIJATIVA: Pesma Zemljo moja je prava himna za BiH, pa svi je znaju!

Planeta -
Jeste da melodija nema formu himne, ali to ne smeta, važno je da peva o ljubavi čoveka prema domovini, brani predsednik Panevropske unije BiH predlog svoje organizacije

PRIJEDOR - Panevropska unija Bosne i Hercegovine i zvanično će pokrenuti inicijativu da pjsma "Zemljo moja" postane nova himna Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Pres-službe Panevropske unije BiH.

"Mislim da ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko ne zna ovu prelepu pesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70-ih godina prošlog veka proslavili grupa 'Ambasadori' i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan jer peva o ljubavi čoveka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da, kao takav, svi mogu da ga prihvate. Melodija, istina za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne treba da smeta", izjavio je Vanja Gavran, predsednik Panevropske unije BiH, prenosi Prijedor24.com.

"Bosna i Hercegovina je posebna zemlja, zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu. Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsko izvođenje, mislim da se i taj 'nedostatak' može ukloniti. Svi govore da smo sada na prekretnici prema boljem. Evo, neka ovo bude neki dobar početak na kojem može da se pokaže opredeljenost da svi zajedno gradimo srećniju budućnost. Ne treba zaboraviti da aktuelnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo da kažem, nametnuta. Već godinama pokušavaju da osmisle tekst za sadašnju himnu, ali bezuspešno. Dakle, evo prilike da političari BiH izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena", kazao je Gavran, dodajući kako će ovu inicijativu uputiti pre svega Parlamentarnoj skupštini BiH - čim bude konstituisan nov saziv.

http://www.youtube.com/watch?v=-BQaHAjq-Pw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja