(VIDEO) ISPUNIO JOJ ŽELJU: Putin vratio državljanstvo Rusije ćerki izbegog carskog generala
Foto: Printscreen NTV

Povratak u domovinu

(VIDEO) ISPUNIO JOJ ŽELJU: Putin vratio državljanstvo Rusije ćerki izbegog carskog generala

Planeta -
Ja sam Ruskinja u srcu u duši, uskoro punim 100 godina, apelovala na predsednika Rusije Irena de Drejer, koja je imala samo pet godina kada je njena porodica pobegla iz Rusije u Pariz

Irenin otac, Vladimir von Drejer, bio je carski oficir koji se tokom Boljševičke revolucije 1917. godine borio na strani Bele armije. Porodica je pobegla na Krim, a potom je 1920. brodom napustila poluostrvo, a trajno se nastanila u Parizu gde je bivši general otvorio vinariju.

Irena je osvojila mesto prve pratilje na izboru za mis Rusije održanom u Parizu 1936. godine koje je održano u zajednici emigranata. Ona se udavala tri put, za Francuza, Italijana i konačno Amerikanca, često je putovala, ali joj je san oduvek bio da se vrati u Rusiju.

"Hoću da izađem pred Putina, ne kao stranac, nego kao državljanka Rusije, jer sam Ruskinja u srcu i duši", poručila je Irena Putinu putem video snimka. Taj snimak je objavila ruska televizijska stanica NTV, u kome ona poruku upućuje na engleskom, ali i na ruskom jeziku, i izražava želju da poseti Rusiju pre nego što umre.

Tokom sovjetskog perioda, Bela armija je u književnosti i na filmu prikazivana u negativnom svetlu, ali se to poslednjih godina, na Putinovu inicijativu, promenilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track