(VIDEO) IZRUČIĆE GA ZAGREBU: Hrvat Džimi bos 007 je šef najmoćnijeg krimi klana u Danskoj!
Foto: Printscreen Yt

Zločin i kazna

(VIDEO) IZRUČIĆE GA ZAGREBU: Hrvat Džimi bos 007 je šef najmoćnijeg krimi klana u Danskoj!

Planeta -
Za 40 godina u Danskoj Rom Džimi Levaković nije radio ni minut, policija je samo 2010. dolazila u njegovu porodicu 203 puta, samo sestra mu je 20 puta osuđivana, a za socijalnu pomoć dobili su više od 9 miliona evra!

KOPENHAGEN - Hrvatski Rom Džimi Levaković, glava mafijaške porodice koja decenijama teroriše Dansku, uhapšen je i uskoro bi cela porodica mogla da bude proterana.

"Nema, sine, nikoga, svi su po zatvorima", kaže za Jutarnji list Milena Levaković, bivša supruga Džimijevog brata Đovanija.

"Ma kažem ti, to je sve po zatvorima. Ne znam šta da ti drugo ispričam. Ja više nisam u braku s Đovanijem, rastavljeni smo i našo je drugu, a kolko znam, i on je u zatvoru. Kad će da pustidu njega i Džimija to ne znam i neću da se mešam”, poručuje ona.

Zahteva da ga zovu Džimi bos 007 (Foto: Printscreen YouTube)
Zahteva da ga zovu Džimi bos 007 (Foto: Printscreen YouTube)

Džimi zahteva da ga zovu Džimi bos 007, a u Dansku se doselio pre 40-ak godina. Od tada on i njegova porodica pune crnu hroniku danskih medija. Džimi je početkom godine bio "zvezda" dvodelnog dokumentarnog filma na televizijskoj stanici TV2. Njegova porodica ima oko 40 članova: uz spomenute Đovanija i Milenu, tu su i Đango, Dolar, Alpaćino, Santino, Pepelka, Jura...

On i njegova porodica decenijama pune crne hronike danskih novina (Foto: Printscreen)
On i njegova porodica decenijama pune crne hronike danskih novina (Foto: Printscreen)

Zloglasni gangster Džimi bos ponovno je završio iza rešetaka početkom maja iako je u spomenutom dokumentarcu nedvosmisleno najavio da izlazi iz kriminala. U petak 1. maja, piše list Ekstra Bladet, Džimi se u gradu Korseru gadno posvađao s drugim Romom, pa je poslao svoju 14-godišnju ćerku da mu donese pištolj! Obaška što je to "valter P-38", poznat i kao oružje koje su nosili nemački oficiri za vreme Drugog svetskog rata.

Ovo je zgrada u kojoj Džimi hoće da kupi stan (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo je zgrada u kojoj Džimi hoće da kupi stan (Foto: Printscreen YouTube)

Naime, Džimi bos 007 je sa ćerkom i sinom (10) došao u Korser da pogleda stan za koji je bio zainteresovan, pa je odseo kod drugog Roma, imenovanog kao J.T. Počeli su da se nalivaju alkoholom, pa je pijani Džimi u jednom trenutku krenuo da urla da niko ne sme da mu dira ćerku inače će "poje*ati ceo Korser". Svađa s domaćinom eskalirala je do te mere da je Džimi zatražio od ćerke da mu iz njihove sobe donese pištolj. Na sreću, mala je odbila da ga posluša.

Džimi nije radio nijedan posao za 40 godina u Danskoj (Foto: Printscreen YouTube)
Džimi nije radio nijedan posao za 40 godina u Danskoj (Foto: Printscreen YouTube)

Koliko je situacija bila gadna govori činjenica da je domaćin u jednom trenutku pao na pod pokošen srčanim udarom, pa je pozvana hitna pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu. Ali Džimi je nastavio da preti i urla, pa je ostatak društva pozvao policiju. Policija je pretražila stan i u sobi u kojoj su bili smešteni gosti. Džimi je sutra, kad se osvestio, tvrdio da taj pištolj u životu nije video, ali je ipak završio u zatvoru.

http://www.youtube.com/watch?v=1DGSvH_YMkM

Dansku je zaprepastio podatak da Džimi bos nikada - ali baš nikada - nije imao posao i da otkad je došao u Dansku prima socijalnu pomoć, a u trenutku hapšenja imao je u džepu 22.000 američkih dolara! Novac je zaplenjen dok mu ne dokaže poreklo. Na sudu je tvrdio da je od tih para hteo da plati prve rate za stan u Korseru, ali od selidbe verovatno neće biti biti ništa ne samo zato što je Džimi bos završio u zatvoru, nego zato što su stanovnici četvrti Motalavej, gde se nalazi taj stan, pokrenuli potpisivanje peticije da mu se zabrani dolazak. Ne žele, kažu, kriminalca u naselju.

Dansku javnost takođe sve više zanima i može li Džimi - i cela njegova porodica - da bude proteran iz zemlje - u Hrvatsku, naravno. Uostalom, većina članova njegove porodice i ima hrvatsko državaljanstvo.

Parlamentarni odbor za istrage utvrdio je 25. marta da pravila Evropske unije predviđaju mogućnost deportacije državljana druge članice EU. Ako Danska zaista bude imala priliku da se ratosilja Levakovića - i to svih u paketu - ne treba sumnjati da će to i učiniti.

Naime, porodica Levaković mesečno na ime socijalne pomoći dobije od države Danske 46.000 evra. Za poslednjih 40 godina Danska je na njih potrošila 70-ak miliona danskih kruna - više od 9 miliona evra! Većina tog novca je od socijalne pomoći.

Pritom je samo u 2010. godini policija 203 puta posetila Levakovićeve - ćešće nego svaki drugi dan. Godine 2000. dvojica Levakovića starih samo 13 i 14 godina učestvovala su grupnom silovanju jedne 30-godišnje žene. Ni tada im nije ukinuta socijalna pomoć. Više članova te porodice učestvovalo je u uličnim pljačkama i pljačkama banki. Džimijeva sestra je 20 puta osuđivana zbog krađe, ali nikada, naglašava s ponosom Džimi bos 007, nikada nije krala od penzionera, za šta je optućena.

"Želim da kažem celoj Danskoj da je moja porodica 100 odsto nedužna. Nismo uradili to što policija tvrdi da jesmo", poručio je u kameru istetovirani Džimi, koji i sam ima šest godina dugo zatvorsko iskustvo. Takođe je s ponosom pokazao svoj barokno urešen stan, pištolje, luksuzne automobile...

"Dočekao bih posao raširenih ruku, samo kad bi mi ga našli. Ali, bolujem od panike i astme i ne mogu da budem okružen ljudima", žali se "siroma" Džimi i dodaje da ima lekarsku potvrdu. Još se žalio na dansku birokratiku i nesposobni sistem socijalne zaštite.

“Ili ih nema, ili su na sastanku, ili su napolju! Kako ja tako da živim? Kako!? Jel' to sistem koji funkcioniše? To vi meni objasnite!", vikao je on na kameru.

Danski mediji navode da mnoge porodice, uključujući Levakovićeve, na osnovu lažnih izjava, ali i pretnji lekarima, dobijaju potvrde da su nesposobni za posao. Međutim, to će uskoro najverovatnije biti problem Hrvatske, a ne više Danske.

http://www.youtube.com/watch?v=8Al8bwpi6gc
http://www.youtube.com/watch?v=BPuQZGXbyyY

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track