(VIDEO) KIMOV ŠAMAR AMERICI I JAPANU: Ispalio balističku raketu dok su Tramp i Abe igrali golf
Foto: Reuters

Raketa

(VIDEO) KIMOV ŠAMAR AMERICI I JAPANU: Ispalio balističku raketu dok su Tramp i Abe igrali golf

Planeta -

PJONGJANG - Severna Koreja ispalila je rano jutros balističku raketu u Japansko more, što je prvi put od kad je Donald Tramp na čelu Sjedinjenih Američkih Država.Pjongjang je testirao raketu srednjeg dometa koja je pala u Japansko more, saopštio je Pentagon ističući da nije u pitanju interkontinentalna balistička raketa čije lansiranje je Severna Koreja najavljivala.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan pošto se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, podseća Rojters.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj proviniciji Severni Pjongan. U saopštenju se navodi da se veruje da je proba rakete bila "oružana provokacija kako bi se testirao odgovor nove američke administracije predvođene predsednikom Trampom", navodi AFP.

Letela je oko 500 kilometara pre nego što je pala u more, rekao je portparol tog ministarstva dodajući da tačan tip rakete tek treba da se uvrdi. Izvor iz južnokorejske vojske, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Rojters da je balistička raketa dostigla visinu od oko 550 kilometara, kao i da deluje da da pripada klasi srednjeg dometa "Rodong" ili nekom novom tipu raketa

Donald Tramp i Šinzo Abe na partiji golfa (Foto: Facebook/Donald J. Trump)
Donald Tramp i Šinzo Abe na partiji golfa (Foto: Facebook/Donald J. Trump)

.Abe je jutros osudio severnokorejsko lansiranje raketa kao "apsolutno neprihvatljivo", dok je Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan "sto odsto". Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine. U svečanoj sali Trampove kuće na Floridi, Abe je pročitao kratku izjavu u kojoj je pozvao Pjongjang da potpuno poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti. On je dodao da ga je Tramp uverio u američku podršku, kao i da prisustvo šefa Bele kuće pokazuje njegovu odlučnost i posvećenost.

Tramp je upotrebio još manje reči rekavši: "Želim da svako razume i potpuno zna da SAD 100 odsto stoje iza Japana, našeg velikog saveznika", prenele su agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track