(VIDEO) KINEZI PROBALI RAKETU, AMERIKA ZABRINUTA: Najnoviji projektil nema ni SAD ni NATO
Foto: Reuters 8 Sept 2016

Naoružanje

(VIDEO) KINEZI PROBALI RAKETU, AMERIKA ZABRINUTA: Najnoviji projektil nema ni SAD ni NATO

Planeta -

Nova kineska raketa, koja je snimljena na avionu tipa J-16, dužine je, kako se pretpostavlja, preko 5,5 metara i širine 33 centimetra.

Ima četiri krilca na repu i veruje se da pripada kategoriji takozvanih raketa vazduh-vazduh vrlo velikog dometa dometa (VLRAAM) koji uveliko premašuje 300 kilometara. Američki stručnjaci veruju da je toj raketi krajnji domet između 400 i 500 kilometara.

Toliko ekstreman domet navedene rakete u praksi znači da ona nadmašuje bilo koje vazduh-vazduh rakete američke ili NATO proizvodnje trenutno u uporabi. Kineska VLRAAM raketa ima vrlo snažan raketni motor, koji je može da je pogura i do šest puta brže od brzine zvuka.

To znači da ta raketa sebi povećava takozvanu zonu bez bega (NEZ), odnosno područje u kom meta ne može pobeći raketi, čak ako je reč o supersoničnim, stelt lovcima, poput F-22 ili F-35.

Kineska VLRAAM raketa ima još zanimljivih osobina, a jedna od njih svakako je i njen veliki AESA radar, odnosno aktivni elektronski radar, koji se koristi u finalnoj fazi leta, kako bi se "zakačio" na metu, prenosi Popsci.com.

AESA radar poprilično je velik, oko 300 do 400 odsto veći od većine dalekometnih vazduh-vazduh raketa, a njegova digitalna prilagodljivost čini ga visoko efikasnim protiv udaljenih stelt ciljeva u vazduhu i otpornim na elektronske protivmere, poput ometanja ili trikova (lažnog prikazivanja mete).

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track