(VIDEO) KRIVI ZA SMRT 139 LJUDI: Uhapšeno 11 zbog eksplozija u Tjencinu
Foto: Reuters

Istraga

(VIDEO) KRIVI ZA SMRT 139 LJUDI: Uhapšeno 11 zbog eksplozija u Tjencinu

Planeta -
Među osumnjičenima je i 5 čelnika kompanije koja je vlasnik izgorelog skladišta otrovnih materija. Priznali su da su dozvole za rad dobili pomoću veza u vladi,

PEKING - Kineska policija uhapsila je 11 osoba umešanih u eksplozije u skladištu luke Tjencin 12. avgusta, u kojima je, po najnovijem bilansu, život izgubilo 139 osoba a 34 se vode kao nestali, javila je danas Sinhua, pozivajući se na Ministarstvo za javnu bezbednost.

Prema policijskom saopštenju, među uhapšenima su čelnik kompanije koja je vlasnik skladišta "Rui Hai lodžistik" Ju Sjuevej, njegov zamenik Dong Šesjuan i još tri čelnika te firme. Vlasnici kompanije "Rui Hai" privedeni su još prošle nedelje i priznali su da su dozvole za rad dobili pomoću veza u vladi.

Za sada se ne iznose detalji optužbi protiv uhapšenih, prenose agencije, a AFP izveštava da je posebno protiv 11 zvaničnika Vrhovno tužilaštvo u vezi sa eksplozijama podiglo optužnice zbog zloupotrebe ovlašćenja i nemara.

Na skladištu kompanije koja je specijalizovana za transport i skladištenje eksplozivnih sredstava i hemikalija pre dve nedelje ođeknulo je nekoliko eksplozija snage uporedive sa detonacijom 21 tone trotila, posle čega je izbio ogroman požar. Više od 500 osoba još je u bolnicama.

Vlasti su obećale sveobuhvatnu istragu i u Tjencin uputile pet istražnih timova. AFP podseća da je juče saopšteno da je čelnik kineskog tela za nadzor bezbednosti na radu i bivši zamenik gradonačelnika Tjencin smenjen i osumnjičen u okviru istrage o korupciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track