(VIDEO) MISTERIJA NESTALOG AVIONA: Zona potrage za malezijskim MH370 biće udvostručena
Foto: Reuters

(VIDEO) MISTERIJA NESTALOG AVIONA: Zona potrage za malezijskim MH370 biće udvostručena

Planeta -
Do kraja maja biće pretražena sadašnja zona od 60.000 klometara kvadratnih duž zapadne obale Australije, a ako avion ne bude nađen, biće pretraženo još toliko

KUALA LUMPUR - Malezijske vlasti su danas saopštile da će zona potrage u Indijskom okeanu za ostacima nestalog aviona kompanije "Malezija erlajnz" sa leta MH370 biti udvostručena za još 60.000 kvadratnih kilometara ukoliko letelica ne bude pronađena do kraja maja.

Malezijski ministar saobraćaja Liou Tiong Lai je novinarima rekao da su Malezija, Australija i Kina, koje predvode potragu za "boingom" 777 nestalim 8. marta prošle godine, "posvećene pronalaženju aviona", prenela je agencija AP. On je posle sastanka sa kolegama iz Australije i Kine rekao da je dosad pretraženo 61 odsto od ukupno 60.000 kvadratnih kilometara duž zapadne obale Australije, a preostali deo će biti pretražen do kraja maja.

Pretpostavlja se da je ovo bila putanja aviona (Foto: Reuters)
Pretpostavlja se da je ovo bila putanja aviona (Foto: Reuters)

"Ukoliko avion ne bude pronađen u trenutnoj zoni pretrage, zajednički smo odlučili da tu zonu povećamo za još 60.000 kvadratnih kilometara, na području na kojem je najverovatnije da bi ostaci letelice mogli da se nalaze", izjavio je Lai. Malezijski ministar je dodao da će povećana zona pretrage obuhvatati 95 odsto putanje leta aviona, koji je nestao tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade.

Avion je tokom leta nestao sa radara, a istražioci su kasnije utvrdili da je letelica skrenula u potpuno suprotnom pravcu od onog kojim je trebalo da ide, pre nego što se srušila u Indijski okean.

http://www.youtube.com/watch?v=pglz75bZcQ8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track