(VIDEO) MUSLIMANI SU ISMEVALI NOŠENJE BURKE: Zbog ovog govora Naser bi danas bio ubijen
Foto: AP 5 Avg 2015

Šta se desilo u međuvremenu

(VIDEO) MUSLIMANI SU ISMEVALI NOŠENJE BURKE: Zbog ovog govora Naser bi danas bio ubijen

Planeta -
Na internetu se pojavio govor bivšeg egipatskog predsednik Gamal Abdel Nasera, koji je pre nekoliko decenija držao govor pred građanima, koji su se smejali ideji muslimanskih vođa da se ženama uvede nošenje burki

Pre samo nekoliko decenija zemlje poput Avganistana, Pakistana, Iraka, Libije ili Sirije živele su mnogo drugačije nego danas. Prisustvo velikih stranih sila otvorilo je vrata ekstremistima i smanjenju ljudskih sloboda, a najviše tereta podnele su žene.

Tako da danas milioni muslimanki s ponosom nose burku, a u nekim zemljama one koje to ne čine bivaju drastično kažnjene. Međutim, pre nekoliko decenija situacija je bila totalno drugačija. Tako je egipatski predsednik Gamal Abdel Naser 1958. godine građanima ispričao anegdotu sa vođom tadašnjeg Muslimanskog bratstva, koji je od njega tražio da uvede obavezno nošenje burke za sve žene. Međutim, Naser je to na šaljiv način odbio a ova ideja je narodu bila smešna što se može videti i u snimku koji je ovih dana opet aktuelan na internetu.

- Godine 1953. zaista smo razmišljali o kompromisu s Muslimanskim bratstvom i pričali smo sa njima da vidimo jesu li se urazumili. Sreo sam se s njihovim vođom. Sedeli smo i on mi je izneo njihove zahteve. Šta je tražio? Prva stvar koju je tražio je bila da nošenje burke postane obavezno za sve žene u Egiptu. Svaka bi žena na ulici morala da nosi i tarhu (marama koja se nosi preko glave) - rekao je Naser gomili koja je prasnula u smeh a jedan muškarac je dobacio "Neka je nosi sam".

- Rekao sam mu, ako donesemo takav zakon, svi će reći da smo se vratili u vrijeme Al-Hakim bi-Amr Alaha (vladar iz 11. veka) koji je ljudima zabranio da ulicom hodaju po danu i to su mogli činiti samo noću. Moje je mišljenje je da svaka osoba u svojoj kući sama određuje svoja pravila, a on mi je rekao: "Ne, ti si vođa, ti imaš odgovornost". Rekao sam mu: "Gospodine, vi imate ćerku u medicinskoj školi i ona ne nosi tarhu. Zašto nju ne prisilite da nosi tarhu? - rekao je Naser što je naišlo na ogroman pljesak.

- Ako niste u stanju da prisilite jednu ženu da nosi tarhu, a ona vam je ćerka, kako onda očekujete da ću ja to uspeti sa deset miliona žena - zaključio je Nasser u sniku koji je za samo nekoliko dana pogledalo 200 tisuća ljudi.

(24sata.hr/E.P.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja