(VIDEO) NA ROBIJU: Bivši premijer Makedonije Bučkovski mora u zatvor
Foto: Printscreen Yt

Sudija odlučio

(VIDEO) NA ROBIJU: Bivši premijer Makedonije Bučkovski mora u zatvor

Planeta -
Vlado Bučkovski ide na robiju zbog umešanosti u kupovinu i prodaju polovnih delova za tenkove 2001. godine, kad je on bio ministar odbrane, čime je država oštećena za 2,5 miliona evra.

SKOPLJE - Bivši makedonski premijer Vlado Bučkovski mora da se javi u zatvor u Skoplju u roku od osam dana radi izdržavanja dvogodišnje kazne na koju je osuđen zbog umešanosti u kupovinu i prodaju polovnih delova za tenkove.

Bučkovskom je Osnovni sud u Skoplju odbio žalbu da mu bude odloženo izvršenje kazne zatvora, koje je tražio zbog obaveza preuzetih na Pravnom fakultetu "Justinijan Prvi" u Skoplju gde predaje Rimsko pravo. Njegovu molbu skopski sud je odbio uz obrazloženje da nije trebalo da prihvata obavezu, jer je prethodno dobio presudu skopskog Apelacionog suda kojom je potvrđena dvogodišnja zatvorska kazna. Bučkovski se žalio i Vrhovnom sudu i to mu je poslednja šanse da ne uđe u zatvor, preneli su mediji u BiH.

Vlado Bučkovski bio je makedonski premijer od 2004. do 2006. godine, a pre toga ministar odbrane. Zajedno sa načelnikom Generalštaba iz 2001. godine Metodijem Stambolijskim osuđen je na zatvorsku kaznu zbog umešanosti u kupovinu i prodaju polovnih delova za tenkove čime je država oštećena za 2,5 miliona evra. Bučkovski je za isto krivično delo 2008. godine osuđen na 3,5 godine zatvora, ali je slučaj bio vraćen na ponovno suđenje.

Ova afera dogodila se 2001. godine,kada je Bučkovski bio ministar odbrane, u vreme sukoba sa albanskim pobunjenicima, a optužen je da je naručio preveliku količinu rezervnih delova za tenkove T-55 i da je na tome profitirao.

Na istu, troogodišnju kaznu zatvora,osuđeni su tada i bivši načelnik Generalštaba Armije Makedonije Metodij Stamboliski i direktor skopskog Metalskog zavoda "Tito-FOP" Mitre Petreski, a na po dve godine zatvora i dva bivša zvaničnika Ministarstva odbrane. Po presudi, svi osuđeni su dužni da državi nadoknade štetu.

http://www.youtube.com/watch?v=JuaZ0c2Oqz0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track