(VIDEO) NEIZVESNO DO KRAJA: Britanci danas odlučuju o svojoj i sudbini EU
Foto: AP

Parlamentarni izbori

(VIDEO) NEIZVESNO DO KRAJA: Britanci danas odlučuju o svojoj i sudbini EU

Planeta -
Vladajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona uživa podršku 33 odsto Britanaca, dok je 32 odsto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda

LONDON - Danas se u Velikoj Britaniji održavaju najneizvesniji parlamentarni izbori posle više decenija, koji će, kao što je bila i predizborna kampanja, u Evropi biti s pažnjom praćeni s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU, a u kojoj su favoriti - konzervativci i laburisti - do poslednjeg dana bili rame uz rame.

Birališta su otvorena u sedam ujutro, a zatvaraju u 22 sata, ali će neizvesnost oko pobednika verovatno potrajati danima.

Torijevci Dejvida Kamerona uživaju podršku 35 odsto Britanaca (Foto: Reuters)
Torijevci Dejvida Kamerona uživaju podršku 35 odsto Britanaca (Foto: Reuters)

Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji sveta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti EU i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Vadajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona i Laburistička partija Eda Milibanda uživa podršku po 35 odsto birača, pokazala je poslednja anketa.

I laburisti Eda Milibanda imaju 35 odsto podrške (Foto: AP)

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam odsto Britanaca, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 11 odsto glasova, dok stranka Zelenih beleži podršku od šest odsto birača.

Evroskeptični UKIP Najdžela Faraža ima podršku čak 11 odsto glasača (Foto: AP)
Evroskeptični UKIP Najdžela Faraža ima podršku čak 11 odsto glasača (Foto: AP)

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije verovatno da će ijedna od dveju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Konačni rezultat izbora verovatno se neće znati danima (Foto: AP)
Konačni rezultat izbora verovatno se neće znati danima (Foto: AP)

Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju "na putu ka svetlijoj budućnosti", dok se Miliband zalaže za "vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude", a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi "stabilnost i pristojan životni standard", prenosi Bi-Bi-Si. Vodeći stranački lideri juče su obilazili zemlju uzduž i popreko kako bi sebi osigurali podršku sutra na biralištima, pa je tako Kameron hitao ka severozapadnoj Engleskoj, Škotskoj i Midlendsu, dok je Miliband posetio marginalne delove pod vlašću konzervativaca na severu Engleske, a Kleg - škotske okruge koje se nada da će zadržati.

http://www.youtube.com/watch?v=1lhXPw4SjEg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja