(VIDEO) NEMAČKA ŠTAMPA MU SE DIVI: Taj Varufakis je neprobojan kao šlem!
Foto: AP

Čvrst momak

(VIDEO) NEMAČKA ŠTAMPA MU SE DIVI: Taj Varufakis je neprobojan kao šlem!

Planeta -
On je svoju misiju završio i mnogo uradio da vlada u Atini dobije veliku podršku građana, pišu nemački mediji

BERLIN - Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis neprobojan je kao šlem, pišu danas nemački mediji uz komentar njegove fotografije na motorciklu sa kacigom i konstatuju da je on zapravo bio osoba koja razdražuje i da je sa drugim ministrima finansija zemalja Evropske unije imao sukobe.

"Njegova misija je sada završena", piše štampa navodeći da je ostavka ispravna posledica i da taj profesor ekonomije nema više zadataka u periodu posle referenduma.

"On je svojim beskonačnim predavanjima ljutio resorne kolege, ali i time doprineo tome da građani na referendumu 'ojačaju leđa' vladi u Atini", priznaju nemački mediji dodajući da je mandat koji je narod dao vladi istovremeno okončao političku misiju ministra finansija i da je od sada na osetljivim pregovorima potreban jedna vrhunski senzibilitet.

Mediji ocenjuju da Atina sebi više ne može priuštiti da izjavama iscrpljuje nerve kreditora do poslednjeg atoma i zaključuju da je u tom smislu "ostavka jedna dobra vest". Takođe podsećaju na Varufakisove komentare evro-krize, među kojima je i izjava iz 2011. godine da bi kriza mogla da se reši za jedan mesec da postoji politička volja.

"On je važio za tvrdog tipa, tvrdog kao jedan šlem", pišu mediji o Varufakisu i navode da se on i u obrazloženju ostavke izrazio protiv svojih ministarskih kolega. Varufakis je, naime, odmah posle saopštavanja rezulatata referenduma naveo da pojedini ministri finansija evrozone i kreditori ne bi voleli da on prisustvuje sastancima i da je grčki premijer Aleksis Cipras ocenio da bi njegova ostavka "mogla da pomogne u postizanju sporazuma" i da zbog toga on napušta svoje mesto ministra finansija.

http://www.youtube.com/watch?v=HQfZoxyQWsQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track