(VIDEO) NEVEROVATAN GEST RUSIJE: Organizovali simfonijski koncert usred Palmire
Foto: Printscreen Youtube

Podrška sirijskom narodu

(VIDEO) NEVEROVATAN GEST RUSIJE: Organizovali simfonijski koncert usred Palmire

Planeta -

Umetnički rukovodilac i generalni direktor Marijinskog teatra Valerij Gergijev nastupa sa simfonijskim orkestrom u razorenoj Palmiri.

Biser Sirijske pustinje je Palmira, sa svojim kolonadama, hramovima, grobnicama. Njen istorijski značaj nije zaštitio grad od terorista ID-a, uništili su zgrade i spomenike kulture, uništavajući hiljadugodišnju civilizaciju.

Nakon što je sirijska vojska uz podršku ruske avijacije u potpunosti oslobodila Palmiru od militanata ID-a, u pomoć deminerima su odmah stigli inženjeri iz Rusije. U rekordnom roku zajedničkim naporima uspeli su da deminiraju istorijski deo grada.

Stručnjaci i inženjeri još uvek procenjuju štetu nanesenu unikatnom arhitektorskom kompleksu drevne Palmire, dok su eksperti već rade na obnovi spomenika. Uz pomoć stranih stručnjaka se obnavlja statua „Lav Alat“.

Stari grad se nalazi u izuzetno lošem stanju, ali nisu u pravu oni koji govore o njemu u prošlom vremenu.

Nakon oslobađanja grada, ovamo dolaze mnogobrojne delegacije i predstavnici međunarodnih organizacija za procenu štete koje je naneta drevnim spomenicima sa spiska svetskog nasleđa Uneska. Međutim, potrebno je nastaviti borbu protiv terorizma, jer pretnja od njega je i dalje realnost.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track