(VIDEO) NJEN JEZIK JE OSIGURAN NA 1,3 MILIONA EVRA: A ima i najbolji posao na svetu!
Foto: Printscreen Twitter

Degustatorka

(VIDEO) NJEN JEZIK JE OSIGURAN NA 1,3 MILIONA EVRA: A ima i najbolji posao na svetu!

Planeta -

Poznati su slučajevi kada su zvezde ili sportisti imali polise osiguranja određenih delova tela, ali ovaj slučaj je jako neobičan.

"Kada kažem ljudima da dobijam platu zato što jedem čokoladu, često mi ne veruju", priča Hejlejg Perks. Ali ona zna svoj posao. Kao naučnica zadužena za čokoladu u fabrici Kedburija, kaže da je toliko čokolade pojela da često zna recept po kom je napravljena neka čokolada čim je proba.

"Stavim komadić čokolade i čekam da se počne topiti. Odjednom osetim brdo ukusa. Ovaj komadić napravljen je u istoj kuhinji gde i keks sa jagodama. Iako ova čokolada nema voće, osećam naznake ukusa jagode", rekla je ona za britanski San.

Odrastala je praktično preko puta fabrike i čitav život je zanimala čokolada i proizvodnja čokolade. Još dok je studirala prijavila se za posao u proizvodnji čokolade i godinama je povremeno radila i na kraju je savladala gotovo sve tehnike proizvodnje. Kada je imala 23 godine dobila je čast da radi u komisiji za ukuse čokolada. Deset stručnjaka proba svaku čokoladu na svakom koraku proizvodnje, od prototipa do konačnog proizvoda koji ide u prodaju.

"Morali smo proći zahtevne testove ukusa pre nego što su nas primili. Bila je to velika čast", kaže Perksova. Zato što njen jezik igra tako veliku ulogu u poslu, Kedburi je čak ugovorio polisu osiguranja jezika na iznos oko 1,3 miliona evra."Ja sam jedina sa osiguranjem i to je velika odgovornost. Moram da izbegavam neke određene stvari kao što su ljute papričice jer bi mogle da mi oštete ukusne pupoljke. Navikla sam se i sad mi ne smeta", rekla je Perksova. Na poslu joj se najviše sviđa to što ni jedan dan nije isti. Priča da jednog dana isprobava nove kombinacije ukusa pre nego što dođu na tržište, a drugi dan čita modne časopise da vidi šta bi mogli da iskoriste u stvaranju novog pakovanja.

"Ponekad odletim na drugi kraj sveta da posetim druge proizvođače čokolade i isprobam njihove proizvode", otvoreno je rekla Perksova.Kaže i da velika većina ljudi nema pojma koliko rada i truda ode u jednu čokoladicu koju oni kupe. Samo za jednu liniju proizvoda, sa komadićima gumenih bombona, njenoj ekipi i njoj je trebalo oko dve godine svakodnevnog rada. Kako ona kaže: "Posao je stvarno veliki i bitan deo mog života, najviše zato što sam tamo upoznala supruga Rajana, on je grafički dizajner. Sto je bio prepun čokolada na našem venčanju". Uverena je da ne bi mogla da radi ni jedan drugi posao. "Obožavam da jedem čokoladu svaki dan", završava svoju priču Perksova.

(Expess.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track