(VIDEO) NOVA VRHOVNA RADA: Porošenkov čovek predsednik skupštine Ukrajine
Foto: Reuters

Fromiranje vlasti

(VIDEO) NOVA VRHOVNA RADA: Porošenkov čovek predsednik skupštine Ukrajine

Planeta -
Vladajuća koalicija predložila je predsedniku skupštine Vladimiru Grojsmanu da Arsenij Jacenjuk bude kandidat za premijera

KIJEV - Za predsednika osmog saziva Vrhovne rade Ukrajine poslanici su danas izabrali Vladimira Grojsmana, predstavnika bloka predsednika zemlje Petra Porošenka (BPP).

Grojsman je najavio da će se novoformirana vladajuća koalicija, u kojoj su 302 poslanika, zvati "Evropska Ukrajina".

Poslanici Vrhovne rade polažu zakletvu (Foto: AP)
Poslanici Vrhovne rade polažu zakletvu (Foto: AP)

U koaliciji su poslaničke grupe BPP, Narodnog fronta (NP), Saveza Samopomoć, Radikalne partije Olega Ljaška i Otadžbine (Batkivščina) Julije Timošenko. Najbrojnija BPP imaće 146 poslanika sa Jurijem Lucenkom na čelu, a NF će imati 83 poslanika i njen šef je Aleksandar Turčinov. Samopomoć će imati 32 poslanika i na čelu te poslaničke grupe biće Oleg Berezjuk, grupom od 22 poslanika radikala rukovodiće Ljaško, Otadžbina će imati 19 deputata i Timošenkova će biti na čelu te grupe.

Opozicioni blok (OB) ima 40 deputata, a predsednik njihove poslaničke grupe biće Jurij Bojko.

Koalicija je predložila predsedniku da na glasanje u Radi stavi predlog da lider Narodnog fronta Arsenij Jacenjuk bude kandidat za premijera. Rada imenuje i ministra odbrane i šefa diplomatije na predlog predsednika, dok druge članove kabineta ministara skupština bira na predlog mandatara.

Glasanje za dva potpredsednika Rade očekuje se 2. decembra, kao i glasanje za novi sastav vlade.

Vanredni izbori održani su 26. oktobra i prema rezultatima CIK, u skupštini je mesta u jednomandatnim izbornim okruzima osvojilo 96 samostalnih kandidata, partija Sloboda šest a po jedno poslaničko mesto Snažna Ukrajina, agrarna stranka ZASTUP, Desni sektor i Volja.

Dok su poslanici zasedali, ispred zgrade održani su protesti nezadovoljnih Kijevljana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track