(VIDEO) NOVO ORUŽJE RUSKE NACIONALNE GARDE: Kalašnjikov bolji nego ikada
Foto: Profimedia

Naoružavanje

(VIDEO) NOVO ORUŽJE RUSKE NACIONALNE GARDE: Kalašnjikov bolji nego ikada

Planeta -

Nacionalna garda Rusije, koja je osnovana početkom prošlog meseca, naoružaće se modernizovanim automatskim puškama AK-74M, za koje se tvrdi da su znatno efikasnije u odnosu na osnovni model.

Modernizovani AK-74M premijerno je predstavljen prošle godine na Paradi pobede, 9. maja, a vojnici garde koristiće je kao osnovno vatreno oružje do pojave novih verzija automatskih pušaka AEK-971 i AK-12.

Nova puška je 50 odsto preciznija na udaljenostima do 300 metara u bilo koje doba dana i pri različitim vremenskim uslovima, a opremljena je modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem.

Putinova armija, osnovana je za borbu protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala, i pred nju će biti postavljeni i drugi veoma ozbiljni zadaci, održavanje javnog reda, zaštita državnih objekata i specijalnih tereta, učešće u teritorijalnoj odbrani Rusije, kontrola trgovine oružjem itd.

Eksperti iz unutrašnje službe MUP navode da će za uspešno obavljanje takvih zadataka pripadnici Nacionalne garde koristiti i "specijalna sredstva nesmrtonosnog dejstva", poput dimnih bombi.

Osim toga, prema ranije objavljenom nacrtu zakona, garda će moći da primenjuje naoružanje i specijalnu tehniku, vodene topove i oklopna vozila za, recimo, oslobađanje talaca i sprečavanje masovnih nereda.

Ruska garda ima široka ovlašćenja i na taj način može brzo da donosi odluke, bez gubljenja vremena na dobijanje raznih odobrenja i dozvola. Osim toga, ima pravo da ne upozorava o nameri primene fizičke sile ili oružja, ukoliko odugovlačenje predstavlja pretnju za živote ljudi.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track