(VIDEO) OD OVOG JE SRBIJA STREPELA: Balkan se probudio okovan snegom i ledom
Foto: Printscreen Yt

Ledeno doba

(VIDEO) OD OVOG JE SRBIJA STREPELA: Balkan se probudio okovan snegom i ledom

Planeta -
U Sarajevu jutros -7, šestorica mladića iz Makarske zarobljena u snegu, u Crnoj Gori se nadaju razvedravanju

SARAJEVO/ZAGREB/PODGORICA - Jutro u većem delu regiona osvanulo je pod snežnim pokrivačem, uz temperature u sve značajnijem minusu, vetar, buru, a da će tako biti i narednih dana prognoziraju meteorolozi.

Jutros je, ipak, najhladnije bilo na bosansko-hercegovačkoj olimpijskoj planini Bjelašnici, gde je zabeležena temperatura od minus 18 stepeni Celzijusa, prenose Nezavisne novine.

U Sarajevu je izmereno minus sedam, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH koji najavljuje da se se u novogodišnjoj noći u prestonici očekuje temperatura i do minus 20 stepeni Celzijusa.

http://www.youtube.com/watch?v=ddfjNpjPpt0

Kada je u pitanju Hrvatska, snežni i ledeni dani se nastavljaju, a na Makarskom primorju danas duva orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabeleženo u meteorološkoj stanici Osejava.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s saobraćajnica.

Na biokovskom predelu Vošac u Planinarskom domu još od juče su šestorica mladića iz Makarske, koji se ne mogu probiti kroz visoke snežne nanose, pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske sluzbe spasavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska saobraćajnica prekrivena snegom i okovanaledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska-Makar-Vošac. Prema informaciji sekretara makarske službe HGSS Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogreva i u kontaktu su sa HGSS, pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslepodne.

I u Crnoj Gori danas će biti hladno sa slabijim padavinama. Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da je na jugu još ponegde moguć slab sneg, dok se u popodnevnim satima očekuje razvedravanje.

Na severu zemlje biće pretežno oblačno, povremeno sa, uglavnom slabim, snegom ili mećavom, uz vetar umeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine.

Ne manje ledeno nego u ostalom delu regiona je i u Slovenioji - stručnjaci najavljuju još hladnije dane, uz teškoće prouzrokovane vetrom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja