(VIDEO) OVO MOŽE SAMO U ŠVEDSKOJ: Krajnja desnica smenila poslanicu zbog antisemitizma!
Foto: Printscreen YouTube

Radikalna

(VIDEO) OVO MOŽE SAMO U ŠVEDSKOJ: Krajnja desnica smenila poslanicu zbog antisemitizma!

Planeta -

STOKHOLM - Krajnje desničarska partija Švedske demokrate saopštila je da je zbog antisemitizma smenila svoju članicu parlamenta Anu Hagval.

"Švedske demokrate godinama odlučno rade na suzbijanju struja antisemitizma i teorija zavere u društvu. Ana Hagval je svojim izjavama nanela štetu tom radu i imidžu stranke", saopštio je predsednik partije Džimi Akeson, prenosi AFP.

Ana Hagval je u septembru predložila zakon kojim bi se ukinule državne subvencije za medije za koje ona tvrdi da favorizuju medijsku grupu Bonijer, koja je pod nadzorom porodice s jevrejskim korenima.

"Ana želi zakon koji ljude deli po etničkoj pripadnosti. Mi to ne podržavamo", istakao je Akeson. Partija Švedske demokrate nastoji da se distancira od nekih od svojih najradikalnijih elemenata kako bi proširila svoju izbornu bazu, navodi francuska agencija.

Hagvel smatra da ne bi trebalo dozvoliti nijednoj porodici, etničkoj grupi ili kompaniji da kontroliše, direktno ili indirektno, više od pet odsto medija. Grupa Bonijer je vlasnik 175 kompanija, uključujući televizijske stanice, novinske listove, magazine i izdavače knjiga, a radi u 15 zemalja, zaključuje AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track