(VIDEO) PARIZ ZANEMEO: Održana memorijalna služba za 130 žrtava terorističkih napada
Foto: Printscreen Bloomberg

Svečano i tužno

(VIDEO) PARIZ ZANEMEO: Održana memorijalna služba za 130 žrtava terorističkih napada

Planeta -
Okupilo se oko 1.000 ljudi, među kojima su francuski predsednik Fransoa Oland, oni koji su preživeli napade i porodice žrtvava

Minutom ćutanja počela je ceremonija, kojoj su prisustvuje porodice žrtava - pojedine su odbile učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena.

Prenos možete uživo da pratite ovde:

Pročitana su imena svih zrtava, a Oland se obratio porodicama i svim okupljenima i dao im "svečano obećanje" da će "uništiti armiju fanatika" koji su počinili masakr u Parizu 13. novembra. On je podvukao da Francuska neće popustiti "ni pred strahom ni pred mržnjom" i osudio je "horde ubica". Takođe je kazao da će Francuska na terorizam odgovoriti sa još više muzike, koncerata i sportskih događaja.

"Pokušali smo da damo neki predlog koji bi omogućio svakom Francuzu da učestvuje u ceremoniji", izjavio je portparol vlade Stefan Le Fol.

Služba je održana u velikom kompleksu u kom se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih. Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gde je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de Frans" u pariskoj četvti Sen Deni.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve. Među njima je i osumnjičeni za organitaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijenog u policijskoj raciji u Sen Deniju. Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još uvek su u bekstvu, a potera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track